eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy vagyont költhet a főváros a vitatott fakivágásokra

Egy vagyont költhet a főváros a vitatott fakivágásokra

A fővárosi önkormányzat által felügyelt közterületeken 2025-ig kivágják az összes kanadai nyárfát - döntött még a nyár végén a Fővárosi Közgyűlés. Az InfoRádiónak a kivágásokat végrehajtó Főkert Nonprofit Zrt. úgy nyilatkozott, hogy ha jogerőre emelkedik a rendelet, először a beteg és a lakosságot zavaró fákat vágják ki. Egy-egy fa eltávolítása akár fél millió forintba is kerülhet.

A fővárosi önkormányzat által felügyelt közterületeken 2025-ig kivágják az összes kanadai (vattázó) nyárfát - döntött a Fővárosi Közgyűlés még augusztus végén. A döntés még nem emelkedett jogerőre, így a munka sem kezdődhetett el.

A Főkert projektvezetője közölte: a kiemelt fasorokban

28 264 fa található, ezek közül 393 nyárfa, és ebből bizonyítottan négy a kanadai nyár.

A nyárfa nemzetség nagyon összetett, sok keresztezett fajjal, így nem könnyű megállapítani, hogy melyik valóban kanadai nyár – mondta az InfoRádiónak Szerdahelyi Sára.

A cégnek az egyéb területeken lévő nyárfákról nincs pontos felmérése. Fakataszter ugyan létezik, de nem terjed ki arra, hogy melyik a kanadai nyár. Ehhez

egy újabb felmérést kell készíteni,

amikor csak a nyárfák között válogatnak majd. Ez nem lesz kis munka, mivel a közutak mentén mintegy 110 ezer fa áll.

A kanadai nyárfák kivágásáról szóló rendeletet a fővárosi közgyűlés hozta, így az csak a Főkert kezelésében lévő területekre vonatkozik, ez Budapest területének egynegyedét jelenti – emlékeztetett a projektvezető. A többi terület a kerületi önkormányzati kezelésben van, amelyek ez a határozatot nem kötelesek átvenni, de ha igen, akkor arra külön rendeletet kell alkotniuk.

Szerdahelyi Sára kifejtette: a kanadai nyárfák kivágását azokkal kezdik, amelyekre a legtöbb lakossági panasz érkezett, vagy amelyek már betegek, elszáradtak.

Egy fa kivágásának és újraültetésének költsége

70 ezer forinttól egészen a félmillióig terjedhet,

hiszen sokféle járulékos költség lehet. Ilyen például, hogy kell-e alpin technológiát alkalmazni, fel kell bontani a burkolatot, ki kell-e váltani a fa alatt futó közműveket – mondta a Főkert projektvezetője.

A főváros döntése után több szakértő nehezményezte, hogy a kanadai nyárfákat kivágják. A kanadai nyár nem allergén növény, a májusban látható vattaszerű termése allergiát nem okoz. A polleneket februártól áprilisig szórja, de ezek szemmel nem láthatóak – mondta az InfoRádiónak a Levegő Munkacsoport tagja. Schnier Mária szerint a termés legfeljebb akkor ingerelheti az embereket, ha az arcukra száll. Nékám Kristóf allergológus professzor, klinikai immunológus megerősítette, hogy a nyárfa nem allergén, bár szösze irritációt okozhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×