INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

kanadai nyárfa

nyárfa

főkert

főváros

Egy vagyont költhet a főváros a vitatott fakivágásokra

Egy vagyont költhet a főváros a vitatott fakivágásokra

Infostart / InfoRádió

A fővárosi önkormányzat által felügyelt közterületeken 2025-ig kivágják az összes kanadai nyárfát - döntött még a nyár végén a Fővárosi Közgyűlés. Az InfoRádiónak a kivágásokat végrehajtó Főkert Nonprofit Zrt. úgy nyilatkozott, hogy ha jogerőre emelkedik a rendelet, először a beteg és a lakosságot zavaró fákat vágják ki. Egy-egy fa eltávolítása akár fél millió forintba is kerülhet.

A fővárosi önkormányzat által felügyelt közterületeken 2025-ig kivágják az összes kanadai (vattázó) nyárfát - döntött a Fővárosi Közgyűlés még augusztus végén. A döntés még nem emelkedett jogerőre, így a munka sem kezdődhetett el.

A Főkert projektvezetője közölte: a kiemelt fasorokban

28 264 fa található, ezek közül 393 nyárfa, és ebből bizonyítottan négy a kanadai nyár.

A nyárfa nemzetség nagyon összetett, sok keresztezett fajjal, így nem könnyű megállapítani, hogy melyik valóban kanadai nyár – mondta az InfoRádiónak Szerdahelyi Sára.

A cégnek az egyéb területeken lévő nyárfákról nincs pontos felmérése. Fakataszter ugyan létezik, de nem terjed ki arra, hogy melyik a kanadai nyár. Ehhez

egy újabb felmérést kell készíteni,

amikor csak a nyárfák között válogatnak majd. Ez nem lesz kis munka, mivel a közutak mentén mintegy 110 ezer fa áll.

A kanadai nyárfák kivágásáról szóló rendeletet a fővárosi közgyűlés hozta, így az csak a Főkert kezelésében lévő területekre vonatkozik, ez Budapest területének egynegyedét jelenti – emlékeztetett a projektvezető. A többi terület a kerületi önkormányzati kezelésben van, amelyek ez a határozatot nem kötelesek átvenni, de ha igen, akkor arra külön rendeletet kell alkotniuk.

Szerdahelyi Sára kifejtette: a kanadai nyárfák kivágását azokkal kezdik, amelyekre a legtöbb lakossági panasz érkezett, vagy amelyek már betegek, elszáradtak.

Egy fa kivágásának és újraültetésének költsége

70 ezer forinttól egészen a félmillióig terjedhet,

hiszen sokféle járulékos költség lehet. Ilyen például, hogy kell-e alpin technológiát alkalmazni, fel kell bontani a burkolatot, ki kell-e váltani a fa alatt futó közműveket – mondta a Főkert projektvezetője.

A főváros döntése után több szakértő nehezményezte, hogy a kanadai nyárfákat kivágják. A kanadai nyár nem allergén növény, a májusban látható vattaszerű termése allergiát nem okoz. A polleneket februártól áprilisig szórja, de ezek szemmel nem láthatóak – mondta az InfoRádiónak a Levegő Munkacsoport tagja. Schnier Mária szerint a termés legfeljebb akkor ingerelheti az embereket, ha az arcukra száll. Nékám Kristóf allergológus professzor, klinikai immunológus megerősítette, hogy a nyárfa nem allergén, bár szösze irritációt okozhat.

Kapcsolódó hang

Szerdahelyi Sára, a Főkert projektvezetője
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018