eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Lesöpörték a pártok az NVI választási javaslatait

Lesöpörték a pártok az NVI választási javaslatait

Áprilisban vagy májusban lehetnek az országgyűlési választások - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona kiemelte, hogy jelentősen nem változtak a választási szabályok, pedig a testületnek voltak erre vonatkozó javaslatai.

Várhatóan áprilisban vagy májusban lehetnek az országgyűlési választások, erről a köztársasági elnök több egyeztetés után dönt majd - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Jelezte, két hétvége nem jöhet szóba: az egyik húsvét, a másik pünkösd. A lehetséges dátumok: április 8., 15., 22., 29., május 6., 13. vagy 27.

 A Nemzeti Választási Iroda elnöke hangsúlyozta, hogy jelentősen nem változtak a választási szabályok, pedig a testületnek voltak erre vonatkozó javaslatai.

"Sajnos semmilyen változás nem történt. A választások után abban bizakodtunk, hogy sok-sok eljárási kérdésben tudunk javaslatot tenni.

Volt is egy komoly javaslatcsomagunk, aztán abból lett egy kisebb, és végül abból sem lett semmi.

Az  idén tavasszal volt egy egyeztetés a frakcióval rendelkező parlamenti pártok képviselőivel, és ott egyöntetűen azt mondták, hogy nem tudják támogatni a javaslatainkat, mert ők csomagban gondolkodnak, és összekötötték volna a kampány, a médiakezelés vagy a külföldön dolgozók levélszavazásának kérdésével is" - mondta az NVI elnöke.

Utóbbi kérdésben úgy nyilatkozott, alapvetően politikai döntés született arról, hogy hogyan szavazhatnak a külföldön élő magyarok, és jelenleg a lakcím kérdése dönti el, hogy hogyan szavazhatnak a külföldön élő magyar állampolgárok. A határon túli magyarok lakcím nélkül levélben és csak listára voksolhatnak, a külföldön dolgozó, de hazai lakhellyel rendelkezők viszont csak személyesen, viszont egyéni jelöltekre és listára is.

"Ez a megkülönböztetés alapvetően politikai kérdés,

de van benne logika is, mert mi a különbség a külföldön dolgozó, de magyarországi állandó lakcímmel rendelkező és a Magyarországon állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állapomlgárok között. Kint dolgozik, nem sokat tud Magyarországról, miért van több joga egyéni választókörzetben is szavazni, mint a másiknak, aki csak az országos pártlistára szavazhat. A megkülönböztetést lehet így is nézni"  - mondta Pálffy Ilona.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke arról is beszélt, hogy más országokban mi a gyakorlat a külföldön élők szavazásakor, és kiderült, vanak olyan választási rendszerek, ahol

csak azok szavazhatnak, akik adót is fizetnek a hazájukban. 

Pálffy Ilona hozzátette: az Alkotmánybíróság is megerősítette, hogy külföldön élő és a határon túli magyarokra nem ugyanazok a választási szabályok vonatkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×