eur:
394.33
usd:
370.53
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Fertőző-e a Ráckevei-Soroksári Duna-ág vize?

Fertőző-e a Ráckevei-Soroksári Duna-ág vize?

Nagy esőzések idején a dél-pesti szennyvíztisztító telepről a szennyvíz egy túlfolyón keresztül tisztítatlanul ömlik a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba, egy ellenzéki politikus mérései szerint azonban száraz időben is fertőző a víz, a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep vezetője és a katasztrófavédelem szerint viszont jó a víz minősége.

Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi politikusa még augusztus elején hívta fel a figyelmet arra, hogy nagy esőzések idején a dél-pesti szennyvíztisztító telepről a szennyvíz egy túlfolyón keresztül tisztítatlanul ömlik a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba. Baranyi Krisztina száraz időben is végzett mintavételt, amelynek eredményei azt mutatják, hogy a szennyvíztelepről kifolyó

tisztított víz is erősen fertőzött koli-baktériumokkal.

"Napos időjárás esetén is a határértékeket jóval meghaladó kémiai összetételű, rossz minőségű, szennyezett víz folyik a kis-Dunába. Ráadásul olyan bakterológiai értékeket mértek, amelyek alapján

fertőzőnek lehet nevezni azt a Dunába jutó vizet"

- mondta Baranyi Krisztina, és hozzátette, hogy a Wessling akkreditált laboratóriuméban analizálták a mintákat.

A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep vezetője, Barabás Győző értetlenül áll a most mért adatok előtt.

"Mi soha nem mértünk ilyen adatokat, bőven a határértékek alatt vagyunk.

Az ÁNTSZ is vizsgál minket, és nem talált olyan kiugró értéket, amely a határérték felett lenne" - mondta a telepvezető, és közölte, nincs meggyőződve a mintavételi körülmények tisztaságáról.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság látja el a vízvédelmi, vízügyi hatósági és szakhatósági hatáskört a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál. Kisdi Márk Máté szóvivő a hónap eddigi mérési eredményeiről is beszámolt az InfoRádióban.

"Augusztus elején a víz minősége kiváló és jó minősítést kapott.

A 15-i és 22-i mérések szerint a víz minősége halélettani szempontból megfelelő, az oldott oxigén koncentrációja néhány ponton csökkent, de máshol kis mértékben emelkedett, de mindenhol meghaladja a kritikusnak tekinthető tartományát. A víz szervesanyag-tartalmában romlás nem tapasztalható" - mondta a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×