eur:
394.95
usd:
363.54
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Már hatmilliárd forintnyi szabálytalanságot rögzítettek a szupertraffipaxok

Már hatmilliárd forintnyi szabálytalanságot rögzítettek a szupertraffipaxok

Hatmilliárd forint bírságot szabott ki a rendőrség az elmúlt hat hónapban gyorshajtás miatt. A szabálytalankodó autósokat a "szupertraffipaxok" buktatták le.

Sebességtúllépés miatt összesen több mint hatmilliárd forint bírságot szabott ki a rendőrség az elmúlt hat hónapban – számolt be a Vezess.hu. A lap szerint a rendőrök 193 ezer személyautót és majdnem 3800 buszvezetőt és teherautó sofőrt büntettek meg.

Az új rendszer nemcsak gyorshajtás miatt rögzítette az autósok adatait, hanem egyéb súlyos szabálytalanságok miatt is. Volt olyan sofőr, aki az autópálya leállósávját használta, de előfordult olyan is, hogy az autós a behajtani tilos táblát vagy pedig a kötelező haladási irányt hagyta figyelmen kívül. Gyorshajtás miatt a legmagasabb összeget, vagyis 300 ezer forintos csekket 53 autósnak küldték ki.

A VÉDA nevű „közúti intelligens kamerahálózat” ismertetője szerint a rendőrség célkitűzése a halálos kimenetelű, valamint a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek számának csökkentése. Több hónapnyi tesztüzem után 2016. április elején élesítették a rendőrök a mintegy 365 darab fix, és a már korábban aktivált 160 darab mobil készülékeket. Az új kamerák a sebességmérés mellett képesek figyelni a szabálytalan sávváltást, a buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, de akár a biztonsági öv használatának elmulasztását is.

Magyarországon a legtöbb baleset a gyorshajtás és az elsőbbségi jog meg nem adása miatt következik be. A projektet az Európai Unió 14,5 milliárd forinttal támogatta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×