eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Szijjártó Péter: a hónap végén érkezik Washingtonba Szabó László

A hónap végén foglalja el washingtoni állomáshelyét az új magyar nagykövet – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: Szabó László szerdán veszi át megbízólevelét, miután a washingtoni kormányzat jelezte, hogy kész fogadni a diplomatát.

Hozzátette: Szabó László tapasztalt szakember, aki jól ismeri az amerikai gazdaságot, mivel cégvezetőként is dolgozott az Egyesült Államokban. A tárcavezető az új magyar nagykövet feladatai között említette, hogy közvetítse a kormány törekvéseit újabb amerikai befektetések Magyarországra hozatalában. Szijjártó Péter hangsúlyozta: több milliárd dolláros a két ország közötti külkereskedelmi forgalom, emellett 1700 amerikai vállalat van jelen Magyarországon.

A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt, hogy az Európai gazdaság szempontjából kulcsfontosságú német autóiparnak a közép-európai térség adja a hátteret. Fontosnak nevezte az alkalmazkodást a digitalizáción alapuló új technológiákhoz. Hozzátette: az ehhez szükséges munkaerő képzéséhez át kell alakítani az oktatást.

Hangsúlyozta: az új technológiák miatt nem fog csökkenni a dolgozói létszám, ugyanakkor a cégeknek képzettebb dolgozókra lesz igényük. Szijjártó Péter szólt arról a kormányzati törekvésről, hogy a munkaerőhiány enyhítésére külföldieket vonjanak be a szomszédos országokból, elsősorban Ukrajnából.

Nem léptetett életbe utazási korlátozásokat Horvátországgal kapcsolatban a külgazdasági és külügyminisztérium, mivel az ottani hatóságok már megfékezték az erdőtüzeket – mondta a tárca vezetője, ugyanakkor azt kérte a szomszédos országba nyaralni indulóktól, hogy regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×