eur:
392.93
usd:
366.84
bux:
66913.39
2024. április 26. péntek Ervin
Az ország háromnegyede ellenzi a marihuána legalizálását

Az ország háromnegyede ellenzi a marihuána legalizálását

A Nézőpont Intézet reprezentatív kutatása szerint a teljes magyar felnőtt lakosság 18 százaléka támogatja a kannabisz legális fogyasztását és a szabályozott keretek között való árusítását. Az eredmények szerint többen vannak a teljes legalizálás mellett, mint ahányan saját bevallásuk szerint fogyasztottak marihuánát.

Az eredmények szerint közel másfél millió ember, vagyis a felnőtt lakosság 18 százaléka ért egyet azzal, hogy Magyarországon szabályozott keretek között lehessen marihuánát árusítani. Közel hatmillióan, vagyis a teljes felnőtt lakosság közel háromnegyede – 73 százaléka – viszont ellenzi ezt az elképzelést – mondta Nagy Dániel.

Hozzátette: jelenleg nincs olyan szociodemográfiai-társadalmi csoport, amelyben többségben lennének a legalizációt támogatók.

„Az elképzelést elsősorban a 18-29 évesek (34 százalék), a fővárosiak (28 százalék), valamint az önmagukat felső osztályba sorolók (39 százalék) támogatják a teljes legalizációt”

- ismertette a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

Elmondta, hogy az eredmények szerint többen vannak a teljes legalizálás mellett, mint ahányan saját bevallásuk szerint már fogyasztottak marihuánát.

„A megkérdezettek 11 százaléka mondta azt, hogy fogyasztott már marihuánát. Közülük minden második válaszadó (57 százalék) támogatja azt, hogy szabályozott keretek között lehessen árusítani Magyarországon” - részletezte Nagy Dániel.

Árnyalja a képet, hogy

még a korábbi fogyasztók egyharmada (33 százalék) is ellenzi a teljes legalizációt.

Nyilvánvalóan az orvosi szempontból felhasználásra kerülő legalizációnak nagyobb a támogatottsága – tette hozzá a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2017 júniusában ezer fő megkérdezésével készült. A minta reprezentatív: a 18 évesnél idősebb korosztályra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Népszavazás jöhet

A Magyar Liberális Párt népszavazási kezdeményezéssel fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz; a kannabisz legalizálásáról és gyógyszerészeti célú fogyasztásáról szeretnék megkérdezni a magyar állampolgárok véleményét. Sermer Ádám a párt ifjúsági tagozatának elnöke az InfoRádiónak elmondta: a Nézőpont Intézet kutatásának eredménye jó kiindulóalap lehet egy titkos népszavazás előtt.

„A párt törvényjavaslata a teljes körű legalizációt célozta volna, ám ez a plenáris vitáig sem juthatott el.

Ám hogy a rászoruló betegeket ne várassuk a teljes körű legalizáció eljöveteléig, benyújtottunk egy új, az orvosi legalizációt célzó törvényjavaslatot is. Ez az Igazságügyi Bizottság következő ülésére vár, ott fog eldőlni, hogy a kérdés eljuthat-e a plenáris vitáig” - tudatta Sermer Ádám.

Az ország háromnegyede ellenzi a marihuána legalizálását

„A kormány a jelenlegi plakátkampányára és egyéb megnyilvánulásaira mindig elmondja érvként, hogy több mint 1,6 millió ember ért egyet a politikai gondolataikkal, ami nekik a teljes társadalmi felhatalmazást jelenti. Ugyanebben a logikában ez az 1,5-1,8 millió magyar állampolgár ugyanilyen széleskörű felhatalmazást jelenthet” - fogalmazott a Magyar Liberális Párt ifjúsági tagozatának elnöke.

Figyelmeztetett rá: nem szabad elfelejteni, hogy ez a 18 százalékos eredmény olyan jogi-törvényi közegben született meg, ahol a válaszadó állampolgárokban logikusnak mondható félelem van, hiszen egy illegális, törvény által tiltott kérdéskörről beszélünk.

„Még ebben a félelemkeltő közegben is 18 százalék felvállalta, hogy kiállna a legalizáció mellett, ezért azt gondoljuk, hogy ez ennél szélesebb társadalmi réteget jelent” - emelte ki Sermer Ádám.

Így a tagozat elnöke szerint ha titkos szavazás lenne, akkor ennél többen is szavaznának a legalizálásra.

„Ha anonim módon, visszakövethetetlen adatok nélkül, zárt szavazófülkében módon történne, akkor az emberek egy kicsit szabadabban válaszolhatnak erre a kérdésre”

- véli a Magyar Liberális Párt ifjúsági tagozatának elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×