eur:
391.03
usd:
366.22
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Emiatt bukhatnak igazán nagyot a hazai robogósok

Emiatt bukhatnak igazán nagyot a hazai robogósok

A hazai utakon közlekedő robogók mindössze 15-20 százaléka rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, pedig az éves díj nagyjából háromezer forint, egy baleset esetén viszont akár milliós is lehet a számla.

A nyári időszakban évről évre egyre több robogó jelenik meg a hazai utakon. Jelenleg már több mint félmillió robogó üzemel az országban, ezeknek mintegy 55 százalékára kötöttek már valaha kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb). Ugyanakkor a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) becslése szerint

mindössze 15-20 százalékuk után fizetik ki rendszeresen az átlagosan évi 3 ezer forintnyi díjat.

A mulasztók az évi néhány ezer forint spórolásával sokat veszíthetnek: rendőri igazoltatás során büntetés jár a mulasztásért, ugyanakkor károkozás esetén átlagosan 350 ezer forintnyi átlagos kárösszeget kell saját zsebből kifizetniük.

 Sok esetben a tulajdonosok sem tudják, hogy a segédmotoros kerékpárokra kötelező biztosítást kötni, ha részt vesznek a közúti közlekedésben, de sokan szándékosan kerülik meg a díjfizetést, mert a meglétét a hatóságok csak közúti ellenőrzésen tudják ellenőrizni.

A biztosítók a robogókra rendszám híján alvázszámra kötik a kötelezőt, melynek díja általában évi 2,5-3 ezer forint közé esik. Ugyanakkor az MNB statisztikái szerint mind a 12kW alatti, mind a 13-35kW közötti teljesítménykategóriába eső

motorok által okozott károk átlagos összege eléri a 350 ezer forintot,

de személyi sérülés esetén nem ritka a milliós összeg sem. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×