INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

fina

vizes-vb

vizes-vb 2017

orvos

Máris sürgős dolguk akadt a vizes vb orvosainak

Máris sürgős dolguk akadt a vizes vb orvosainak

Infostart / InfoRádió

Már dolgozik a FINA vizes világbajnokság egészségügyi csapata; egy sportoló fül-orr-gégészeti problémáit orvosolták is – tudta meg az InfoRádió. A csapat vezetője, Merkely Béla professzor elmondta: nemcsak a versenyzők, hanem a szurkolók ellátása is biztosított.

„Megérkeztek az első csapatok, így megkezdődött az egészségügyi orvosi ellátás, hétvégén pedig az egészségügyi személyzet – szakdolgozók, orvosok, önkéntesek – képzése is megtörtént” - közölte az orvosi és egészségügyi csapat irányítója.

Elmondta, hogy a feladataik kiterjednek a versenyhelyszínekre, az edzéshelyszínekre, és rendelkeznek egy sürgősségi központtal is a Klinikák megállónál. Az utóbbiban történik majd a sérült vagy megbetegedett sportolók, illetve a FINA-akkreditált személyek ambuláns és fekvőbeteg ellátása.

Hozzátette: ha lehet, akkor természetesen a helyszínen is elsősegélyben fogják részesíteni a sportolókat. További feladatuk pedig annak a 30 hotelnek az ellátása, ahol a versenyzők és az egyéb FINA-akkreditált személyek laknak majd.

„A legnagyobb kihívás orvosi szempontból a Masters világbajnokság lesz.

Itt várható a legtöbb sérülés és megbetegedés, mivel 12-15 ezer masters sportoló jön megelőző orvosi vizsgálat nélkül” - hangsúlyozta Merkely Béla.

„A versenysportolóknál pedig a váratlan eseményekre kell felkészülni. Mivel az úszásban is előfordulhat hirtelen szívhalál, az újraélesztés továbbra is az egyik legfontosabb tanítandó és ellátandó esemény” - mondta a professzor.

Máris sürgős dolguk akadt a vizes vb orvosainak

Mivel nagyon széles nemzetközi sportolói réteg jön az eseményre, a gyakori fertőző – gyomor-bélrendszeri, felső légúti, fül-orr-gégészeti – betegségeket is el kell látniuk.

„Megtörtént az első sérült sportoló ellátása a Duna Arénában; a fül-orr-gégészeti problémát sikerrel ellátták a kollégák, majd eljuttatták a központi sürgősségi kórházba”

- számolt be a FINA orvosi és egészségügyi csapatának irányítója.

A vezető elmondta, hogy a szurkolók sürgősségi ellátása az Országos Mentőszolgálat feladata. De ha súlyos tömegbaleset – esetleg terrortámadás – történne, az azonnali ellátást az egészségügyi orvosi szakemberek is végeznék.

Kapcsolódó hang

Már dolguk is akadt a vizes vb orvosainak
 


Bővebben a vizes vb orvosairól
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018