eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk
Katasztrófahelyzet a magyar határon

Katasztrófahelyzet a magyar határon

Tavaly ötmillió órát töltöttek túlszolgálatban a magyar honvédek. A szakértők szerint a túlfeszített igénybevétel oka, hogy a kormány évek óta halogatja a hadseregreformot, és nem veszi figyelembe a honvédség valós teljesítőképességét.

Elképesztő a magyar katonák leterheltsége – ez derül ki a honvédelmi miniszter által kedden közölt adatokból. Simicskó István honvédelmi miniszter egy parlamenti írásbeli kérdésére válaszolva közölte:

tavaly 5 millió órát töltöttek túlszolgálatban a honvédek.

Elsősorban azért kellett túlórázniuk a katonáknak, mert a kormány 2015 őszén szinte a teljes hadsereget a déli határra rendelte. 2016 januárjában még „csak” 203 ezer órával dolgoztak többet, majd júliusra ez felkúszott 527 ezerre, idén januárban pedig már elérte a 877 ezret. A Magyar Nemzet szerint ezt úgy oldották meg, hogy a kerítésnél járőröző honvédek napi 12 órát dolgoztak, többségük még a hétvégén sem térhetett haza a családjához pihenni.

Pedig a hadsereg határvédelmi bevetését elrendelő, 2015-ös törvény beterjesztésekor biztonságpolitikai szakértők fölhívták a figyelmet: nincs olyan állapotban a rendszerváltás óta folyamatosan karcsúsított honvédség, hogy ellássa a feladatot. Jelentős a létszámhiány, pedig az Országgyűlés az utóbbi években kétszer is emelte a keretet, tavaly decemberben 31 ezer főben jelölték ki az ideális létszámot, amit még kiegészítene 8000 főnyi önkéntes tartalékos. A legutolsó hivatalos adat szerint azonban a Honvédelmi Minisztérium éves átlagos állománya 23,7 ezer volt, amiben benne vannak a tárca dolgozói, közalkalmazottak, tábornokok, tisztek is. 

Bár a kormány 2015-ben elindította a bérfejlesztést a hadseregnél, az állandó túlóráztatás nem teszi vonzóvá a fiatalok körében a szolgálatot. Ráadásul a túlórákat is egyre kevesebb pénzzel ellentételezték: míg 2016 első felében 2,5 ezer forint járt egy pluszóráért, idén már csak 2,2 ezer. Simicskó István közlése szerint 2016 januárja és 2017 májusa között a túlóráztatás 18 milliárd forintjába került az adófizetőknek.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×