eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lehet, hogy máshol épül fel a dél-budai szuperkórház

Lehet, hogy mégsem a XI. kerületi Dobogó nevű városrészben épül fel a leendő dél-budai szuperkórház. A kormány szerint ugyanis a területnek már állami kézben kellene lennie, és ha ez július 8-ig nem teljesül, máshol jelölik ki az új kórház helyét - írja a Magyar Idők.

A kabinet egyúttal arról is határozott, melyik kórház mennyi forráshoz jut a fővárosi és Pest megyei kórházfejlesztés első ütemében.

Nagyon szűk határidő, alig több mintegy hét áll a nemzeti fejlesztési miniszterrendelkezésére ahhoz, hogy megkösse a leendő dél-budai szuperkórház helyszínéül szolgáló ingatlan állami tulajdonba vételéhez szükséges szerződéseket.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint ugyanis nem halad megfelelőütemben az Egészséges Budapest Program (EBP) dél-budai centrumának, vagyis a dél-budai szuperkóháznak a beruházása, ám az építkezéssel kapcsolatban a kormány szerint nem engedhető meg további időveszteség.

A kabinet utasította Seszták Miklós minisztert, hogy legkésőbb július 8-ig kösse meg a dél-budai centrum helyszínéül javasolt ingatlanok állami tulajdonba vételéhez szükséges szerződéseket,

ellenkező esetben a kormány eláll a vételi szándékától, és a beruházást más helyszínen valósítja meg.

A kabinet még tavaly ősszel döntött arról, hogy zöldmezős beruházásként,az M7/M1-es autópályák bevezető szakaszánál található, a középkorban vesztőhelyként használt Dobogó nevű városrészen építik meg a dél-budai szuperkórházat. Az elképzelések szerint egy 1058 ágyas modern tömbkórházat húznának fel ide.

A kormány arról is döntést hozott, melyik kórház mennyi pénzhez jut a fővárosi és Pest megyei kórházfejlesztés első ütemében. Az összesen 40 milliárdforint költségvetési forrásból 18,3 milliárdot már az idén el lehet költeni a 2018-as költségvetés terhére. Ebből az összegből döntően a kórházak felújítását, komfortosítását kell megoldani,míg 21,7 milliárd forint jut orvostechnológiai fejlesztésekre.

A Magyar Közlönyben olvasható tételes lista szerint a Szent István-Szent László Kórház és az Országos Kardiológiai Intézet bázisán, a Nagyvárad téren megvalósuló dél-pesti szuperkórház több mint 5,2 milliárd, míg a Honvédkórházból kialakítandó észak-pesti centrumkórház több mint 3,7 milliárdforintot kap. A leendő dél-budai szuperkórház tervezésére csaknem 2,3 milliárdforintot hagyott jóvá a kormány.

Emellett 22 további fővárosi és Pest megyei kórház jut támogatáshoz: a legnagyobb fejlesztési forrást, több mint 3,3 milliárdot a Szent Imre Kórház kapja, de jelentős összegből, 2,9 milliárdból újulhat meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház;mintegy 1,9 milliárdból a Szent János Kórház, több mint 2,1 milliárdból a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, több mint 1,7 milliárdból a Szent Margit Kórház és majdnem 1,4 milliárdból az Uzsoki utcai Kórház.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×