INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

nyár

meleg

hőguta

napszúrás

állat

háziállat

Felejtse el nyáron a csak egy percre gondolatot!

Felejtse el nyáron a "csak egy percre" gondolatot!

Infostart

Nagyon megviseli a meleg a háziállatokat, ezért fontos, hogy naponta többször kapjanak vizet - hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület. A szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: könnyen hőgutát kaphatnak az állatok.

Az emberekhez hasonlóan a házi kedvencek is hőgutát, napszúrást kaphatnak, megóvásuk a gazda kötelessége – hangsúlyozta Seres Zoltán.

Felejtse el nyáron a csak egy percre gondolatot!

„Melegben, ha lehet, ne délben, hanem reggel vagy késő délután vigyük sétálni a kutyát. Mindig legyen friss ivóvize, naponta többször is cseréljük. A lakásban érdemes lehúzni a redőnyt, sötétítő függönyt. Udvaron tartott állat ne maradjon aszfaltos, betonos területen és ne zárjuk ki a teraszra sem, mert a kő akár 60-80 fokra is fel tud hevülni, ami égési sérülést okozhat.”

Az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke arra is figyelmeztetett, mindig legyen olyan árnyékos rész, ahova az állat be tud húzódni,

semmiképpen ne legyen kikötve.

Akár le is locsolhatjuk az állatot, akár naponta többször is – tette hozzá Seres Zoltán.

„A macskák könnyebben tudnak árnyékos helyeket találni maguknak, a kutyáknak is meg kell teremteni azt a helyet, ahova elbújhatnak a tűző nap elől. A hosszabb, fekete szőrű kutyáknak még nagyobb szükségük van árnyékra, mint a világosabb szőrűeknek, mert a napsütés hamar, akár néhány perc alatt magas hőmérsékletre melegíti a szőrüket.”

Felejtse el nyáron a csak egy percre gondolatot!

Autóban se gyereket, se állatot ne hagyjunk!

- hangsúlyozta Seres Zoltán. Hozzátette, akár két-három perc alatt 50-60-70 fokra is felmelegedhet a jármű.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület az elmúlt években többször tapasztalta, hogy kikötött vagy kóborló állatok napszúrás, hőguta miatt elpusztultak – jelezte a szervezet elnöke.

Felejtse el nyáron a csak egy percre gondolatot!

„Ha az állat a szokásostól eltérő módon liheg, eszméletlen vagy lóg, elszürkült a nyelve, előfordul, hogy a magas hőmérséklet miatt hőtorlódást, hőgutát vagy napszúrást kapott. Az állatokat is ugyanúgy lehet megmenteni, mint az embereket: folyamatos folyadék-utánpótlással, akár orvosi segítséggel; infúzióval, illetve a külső hőmérséklet csökkentésével.”

Kapcsolódó hang

Gyereket, állatot még "egy percre" se hagyjunk az autóban!
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018