eur:
394.51
usd:
370.6
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Bár papíron a lényeg, biztonságosabb lesz a választási informatikai rendszer

A nemzetközi heckertámadásokról szóló jelentések miatt itthon a a korábbiaknál biztonságosabb informatikai rendszert használnak majd a 2018-as parlamenti választások idején - mondta el a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona a felkészülés megkezdésekor jelezte, bármilyen elektronikus trükközés is történne, a hazai választási rendszer papír alapú, a végeredményt is ezen dokumentumok alapján hirdetik ki.

Megkezdte a felkészülést a 2018-as országgyűlési választásra a Nemzeti Választási Iroda - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona csütörtöki sajtótájékoztatója után az InfoRádiónak elmondta, jövőre leghamarabb április elején lehet országgyűlési képviselőválasztás. Hozzátette, az informatikai programokat jóval hamarabb el kell készíteni.

„A fókuszban az informatikai biztonság van.

Manapság mindenki azzal foglalkozik, melyik rendszert hol hekkelték meg, milyen kibertámadás történt. Ettől tartva mi is igyekszünk felkészülni.”

A Nemzeti Választási Iroda nem egyedül készül, a Belügyminisztérium Nemzeti Kibervédelmi Intézetével, a különböző szakszolgálatokkal és az Alkotmányvédelmi Hivatallal is – mondta az elnök. Ez utóbbi valamennyi külföldi választáson szakértőként vesz részt – tette hozzá Pálffy Ilona. 

„Igyekszünk minden területen felkészülni,

ez nemcsak az informatikát érinti, az áramszolgáltatást, a telefonkikapcsolásokat is. Egyrészt folyamatosan figyeljük az adatokhoz való hozzáférési kísérleteket is és a választás estéjére vészhelyzeti megoldásokat készítünk.”

Pálffy Ilona elmondta, a választási iroda jövő héten kezd tárgyalást egy olyan műveleti központ létrehozásáról, amelyben mindenféle szakember részt vesz és a feladata a rendszer biztonságos és megfelelő működésének felügyelete.

Az NVI elnöke hangsúlyozta, Magyarországon a szavazás és az eredmények összesítése papíralapon történik, a választási honlapon mindössze a gyorsabb tájékoztatás érdekében hozzák nyilvánosságra a papíralapú jegyzőkönyvek eredményét. Ez azt jelenti, ha a választási honlapot bármilyen informatikai támadás éri, az NVI a papíralapú jegyzőkönyvekből, egy vészhelyzeti forgatókönyv előírásai alapján néhány órán belül akkor is biztos választási eredményt tud közölni

„A magyar választási rendszer papíralapú,

ha nem égetik el, a papír alapján születik meg az összesítés és a hiteles eredmény.

Arra is különböző megoldásokat dolgozunk ki, hogy a jegyzőkönyvek minél hamarabb beérkezzenek hozzánk.”

Pálffy Ilona, az NVI elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a felkészülés első lépéseként a nemzeti választási rendszer, illetve a választás lebonyolításának pénzügyi-logisztikai informatikai rendszerének kialakítására írnak ki pályázatot, az NVI szerdán megkapta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának felhatalmazását, hogy mentesüljenek a nyílt közbeszerzési eljárás alól. A tervek szerint még nyáron megkötnék a szerződéseket, és az NVI elnöke azt szeretné, ha az év végéig elkészülnének a programok, hogy 2018-ban már csak tesztelni kelljen azokat - mondta az elnök.

Pálffy Ilona közölte: csütörtökön tájékoztatta a parlamenti képviselettel rendelkező kilenc párt képviselőjét a választási felkészülésről és arról, hogy milyen szempontokat tartanak szem előtt az informatikai biztonság területén. Megjegyezte:

az Együtt és az MSZP képviselője jelezte, alkalmasnak tartják az NVI-t arra, hogy az országgyűlési választást magas szakmai színvonalon bonyolítsa le.

Pálffy Ilona elmondása szerint a pártok képviselői egyetértettek abban, kiemelten fontos, hogy a választópolgároknak meglegyen a bizalmuk a választási irodákban és a választási eljárásban. Ennek a követelménynek eleget kívánunk tenni - szögezte le az elnök.

Pálffy Ilona felidézte: a XIV. kerületi időközi képviselő-választás során az MSZP pártigazgatójának nevében egy cseh szerverről generált kifogást nyújtottak be a helyi választási bizottsághoz. Akkor az MSZP felszólította az NVI-t, hogy tegyen meg mindent azért, ilyen ne fordulhasson elő az országgyűlési képviselőválasztáson.

Pálffy Ilona beszámolt róla, úgy döntöttek, a 2018-as választáson lehetővé teszik a jelölőszervezeteknek, hogy - amennyiben ezt igénylik - az NVI tájékoztatja őket arról, ha a jelölőszervezet nevében kifogást, fellebbezést nyújtanak be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum látszólag a mai nap is kitarthat, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és a határidős indexek állása alapján Európában is pozitív nyitás jöhet. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×