eur:
388.66
usd:
360.55
bux:
68561.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Aláírta az oktatási törvények módosítását a köztársasági elnök - a nap hírei

Változatlan személyi összetétellel alakult meg péntek este az új brit kormány belső kabinetje. Szombaton ismét forgalomba állnak a felújított orosz metrószerelvények.

Változatlan személyi összetétellel alakult meg az új brit kormány belső kabinetje. Az előrehozott választások csaknem végleges eredménye szerint a kormányzó Konzervatív Párté lett a legnagyobb alsóházi frakció. Theresa May kormányfő bejelentette, hogy a Konzervatív Párt a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a Demokratikus Unionista Párt frakciójával együttműködve kormányoz tovább. Megerősítette, hogy a tervezett időpontban, június 19-én megkezdődnek Brüsszellel a brit uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások.

Aláírta az oktatási törvények módosítását Áder János köztársasági elnök. Az Országgyűlés múlt héten fogadta el a törvényjavaslatot, amely értelmében 2030-ig kikerül az oktatási rendszerből a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő gyermekek osztályozási mentesítése. Az MSZP és a DK is ellenezte a módosítást, az LMP pedig alkotmánybírsági beadvánnyal próbálja megakadályozni a hatályba lépését.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Kazahsztánban a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az asztanai világkiállítás magyar pavilonjának megnyitóján azt mondta: a kormány szeretné elérni, hogy Magyarország biztosítsa Kazahsztánnak a közép-európai terjeszkedés lehetőségét, a közép-ázsiai befektetéseket pedig elsősorban rajta keresztül kívánja megvalósítani a magyar kormány.

Szombaton ismét forgalomba állnak a felújított orosz metrószerelvények - közölte a BKV. A közlekedési társaság csütörtökön ideiglenesen kivonta a 3-as metróvonalról a szerelvényeket az eddigi utasforgalmi futásteljesítmény tapasztalatainak értékelése miatt.

November elsejétől a Magyar Államkincstár látja el az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság feladatait - jelentette be a szervezet elnöke. Dancsó József elmondta: a nyugdíjak kifizetését ugyanolyan pontossággal végzik majd, mint a volt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatásainak folyósítását.

Újra megnyílt az innovációs alapból finanszírozott pályázat a budapesti és a Pest megyei vállalkozásoknak. Február 15-ig 285 kérelem érkezett be 67 és fél milliárd forint finanszírozási igénnyel, ezért a pályázatok beadását az értékelés idejére fel kellett függeszteni. Most a fennmaradó 11 milliárd forint keretösszegre lehet pályázni július 15-ig.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint kulcsszerepet játszó ország Libanon Európa biztonsága és a közel-keleti keresztény közösségek megmaradása szempontjából. Szijjártó Péter bejrúti tárgyalása után kijelentette: a kabinet kezdeményezi az Európai Uniónál, hogy az jutasson további összegetek a libanoni gazdaság fejlesztésére. A magyar kormány pedig 1,5 millió euróval támogatja Bejrútot abban, hogy megvalósíthassa a keresztény templomok felújítási programját.

Fokozott biztonsági intézkedéseket és állampolgári tájékoztatást szorgalmaz a nemzetbiztonsági bizottság elnöke. Molnár Zsolt hangsúlyozta: az elmúlt hónapokban Európában és a világ más részein több súlyos terrorcselekmény történt, a következő hónapokban pedig az Iszlám Állam katonai visszaszorulása után tovább romolhat a biztonsági helyzet Európában.

A Jobbik szerint a bérunió, a bérlakásépítési program és a kiterjesztett lombikprogram is segítene a kivándorlás megakadályozásában és a magyar demográfiai adatok javításában. Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője hozzátette: a párt a levélben való szavazást is lehetővé tenné a külföldre kivándorolt magyaroknak.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×