eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Fontos változás a nyári táborok piacán

Drágultak a nyári táborok, mintegy 20 százalékkal - mondta az InfoRádió érdeklődésére a Táborfigyelő.hu vezetője. Tóth Béla hozzátette: van olyan tábor, amelyért 10 ezer forintot kell fizetni, míg a legdrágább üdülés több mint kétszázezer forintba kerül. Ugyanakkor ekkora választék még soha nem állt a táborozók rendelkezésére.

Rekordév van a táborpiacon: rengeteg tábor közül választhatnak a szülők. Az előrelátóbbak már jó előre lefoglalták turnusukat, de annak sem kell megijednie, aki ezt még nem tette meg: vannak még szabad helyek - mondta el az InfoRádiónak a Táborfigyelő.hu vezetője.

Ami az árakat illeti: Tóth Béla tájékoztatása szerint

minden tábor esetében mintegy 20 százalékos áremelkedés tapasztalható. 

Egy ottalvós tábor átlagára 40-45 ezer forint, míg egy napközis tábor átlagára 25-30 ezer forint körül mozog.

Tudni kell ugyanakkor, hogy a táborok árai között hatalmas szórás tapasztalható. A táborfigyelőn például van már ottalvós tábor 12 ezer forintét, de 219 ezerért is, tehát közel hússzoros az árkülönbség, miközben mindkettő jó tábor és egyhetesek a turnusok. Érdemes tehát alaposan körülnézni - ajánlotta Tóth Béla.

Azt is jelezte, hogy nagyjából a szülők 60 százaléka ottalvós tábort választ, míg 40 százalék napközist. Ebben a szezonban ugyanakkor egy picivel többen keresnek ottalvós turnusokat, mint tavaly.

Elmondta, hogy

az idén a kaland- és a sporttáborok a legkeresettebbek,

a harmadik helyre pedig befutottak - az idegen nyelvi táborokat megelőzve - a tavaly még extrém újdonságnak számító katonai és lövész táborok.

Ezekben a táborokban térképészeti, harcászati ismereteket tanulhatnak a gyermekek, illetve kipróbálhatnak nem éles lőfegyvereket. Sőt, vannak olyan típusai is ezeknek a katonai táboroknak, ahol dzsungel, vagy éppen erdei körülmények között egy-egy missziót hajtanak végre a gyerekek - ismertette.

Tóth Béla szerint gyakorlatilag nem nagyon van már olyan téma, amelyben ne lehetne tábort találni. A klasszikus témák mellett vannak például régészeti, kamionos vagy éppen jobb-agyféltekés, de még retorikai edzőtáborok is.

Amit látni lehet:

egyre specializáltabbak a táborok.

Kevesebb például az általános tánctábor, van helyette konkrétan hip-hop tábor, vagy nem szimplán zenei táborral találkozhatunk, hanem van fafúvós vagy rézfúvós tábor, vagy éppen pop-rock tábor - jelezte a Táborfigyelő.hu vezetője. 

Ez a specializálódás leginkább az informatikai és programozó táboroknál megfigyelhető. Itt már van külön 3D animációs tábor, videóvágás, robotok programozása, de akad akár mobilos alkalmazásokat fejlesztő tábor is.

Olyan széles a paletta a témákat tekintve is, hogy igazából nem nagyon fordulhat elő, hogy nem találunk olyan tábort, amilyet szeretnénk - mondta Tóth Béla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×