INFORÁDIÓ 
2019. november 14. csütörtök
Aliz

obb

kiss csaba

nyári gumi

téli gumi

Megdöbbentően sok autón találtak téli gumit

Megdöbbentően sok autón találtak téli gumit

Infostart / InfoRádió

Egy felmérésben 200 autót figyeltek meg a szakemberek, 26 százalékán volt téli abroncs, hét százalék pedig négy évszakos gumit használt.

Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság szakmai támogatásával a nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu a nyári időjárás beköszöntével idén is elvégezte a hazai autósok nyárigumi-használatára vonatkozó, véletlen mintavételen alapuló vizsgálatát. A felmérést négy Budapest környéki bevásárlóközpont, valamint egy fővárosi lakótelep parkolójában, több mint 200, véletlenszerűen kiválasztott autón végezték el. Az így szerzett adatok szerint a meleg idő ellenére az autósok nem kevesebb mint

26 százaléka használ továbbra is téli gumit,

további 7 százalékuk pedig valamilyen, a tesztek alapján kompromisszumos megoldásnak tekinthető négy évszakos abroncsot alkalmaz.

A szemlézett gumiknak idén 63 százaléka volt 5 évnél fiatalabb, szemben a tavalyi 56 százalékos értékkel. A prémium márkák aránya eközben 52-ről 66 százalékra emelkedett. Az átlagos profilmélység 5,4 milliméter volt, ami jóval az előírt 1,6, illetve a szakértők által minimálisan javasolt 3 milliméter felett van.

A gumiteszteken már kora nyári időben, városi tempóról vészfékezve is autóhossznyival hosszabb lett a téli gumival felszerelt autók féktávja a nyári gumival felszerelt azonos járművekéhez képest. 

"A biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen, hogy mindig a megfelelő abronccsal közlekedjünk, hiszen ez adja a kapcsolatot a jármű és az úttest között, és ez négytenyérnyi felület mindössze.

Sok múlik ezen, hogy meg tudunk-e állni, be tudjuk-e venni a kanyart"

- mondta Kiss Csaba, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára, s hozzátette, fontos, hogy mind a négy keréken azonos típusú gumi legyen, mert különben kiszámíthatatlanná válik a jármű viselkedése még alacsony sebességnél is.

"Évről évre jobban odafigyelnek az autósok, és a többség lecseréli a gumit. Vannak azonban, akik úgy gondolkoznak, hogy nem közlekednek sokat, nem hagyják el a várost, ezért nem cserélnek. Reméljük, hogy nem a saját kárukon tanulják meg ennek a negatív következményeit" - figyelmeztetett Kiss Csaba.

Kapcsolódó hang

Megdöbbentően sok autón találtak téli gumit
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018