eur:
394.62
usd:
369.81
bux:
65734.68
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Manchesteri merénylet: így élik meg a traumát a tinédzserek

Manchesteri merénylet: így élik meg a traumát a tinédzserek

Akár évekig is eltarthat, amíg feldolgoz egy kamasz egy olyan sokkot, mint a manchesteri robbantás, ha ott volt a merénylet helyszínén - mondta az InfoRádiónak Salát Luca, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusa.

Egy terrortámadás, mint amilyen a hétfő esti manchesteri merénylet volt, olyan krízisállapot, amely mindenféleképpen traumatizálja a résztvevőket, akár ott voltak, akár a közelben voltak, akár egy ismerősük volt a helyszínen - mondta az InfoRádiónak Salát Luca. A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusa biztos abban, hogy ezeknek a fiataloknak az elkövetkező hónapokban, sőt években is komoly feladatuk lesz a történtek feldolgozása. A szakember szerint

akár két-három évig is tarthat a folyamat.

"Az akut krízishelyzet hat-nyolc hétig tart, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy utána a fiatalok felállnak, megrázzák magukat, és minden visszazökken a régi kerékvágásába. Olyan traumát éltek át, amelyet hordozni fognak, nem lesz már régi kerékvágás" - mondta Salát Luca, de hozzátette: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy sérülnek.

A megbomlott pszichés egyensúlyi állapot helyre fog állni, csak az a kérdés, hogyan.

A merénylet legtöbb érintettje kamaszkorú, ez kritikus időszak a szakember szerint, mert az a serdülő, aki amúgy is életkori krízisben van, nehezebben tud feldolgozni egy ilyen traumát. Van azonban, aki pozitívan, megerősödve kerül ki belőle, felkészültebb lesz egy újabb esetleges válsághelyzetben. Mindez nagyban függ az illető helyzetétől, szociális és családi hátterétől is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×