eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bőnyi rendőrgyilkosság: még a nyáron vádat emelhetnek

Még a nyáron vádat emelhet az ügyészség a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében – mondta az InfoRádiónak a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője. A gyanú szerint Györkös István tavaly októberben lőtte a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik munkatársát, aki társaival együtt házkutatásra érkezett. A férfi továbbra is azt állítja, hogy nem ő lőtt először és nem célzott lövést adott le a rendőrre.

Két hónapon belül befejeződhet a nyomozás a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében

- mondta a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője újságíróknak egy keddi háttérbeszélgetésen.

Simon Richárd tájékoztatása szerint korábban július végéig hosszabbították meg a nyomozási határidőt, addig szeretnék lezárni a nyomozást.

Az eddigi szakértői vélemények és egyéb bizonyítékok a tanúvallomásoktól kezdve a bizonyítási kísérlet eredményéig nemhogy alátámasztják, de megerősítik a gyanúsítottal szemben közölteket - szögezte le.

Tavaly október 26-án reggel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai előre tervezett házkutatásra mentek ki Győrkös István bőnyi házához, ahol a tulajdonos gépkarabéllyal öt-hat lövést adott le rájuk és a gyanú szerint megölt egy rendőrt, Pálvölgyi Pétert. A rendőrök is használták szolgálati fegyverüket, és eközben megsérült az idős lövöldöző.

Simon Richárd felidézte:

már februárban cáfolták azt a sajtóban megjelent hírt, miszerint "baráti tűz" történt volna és nem a gyanúsított adta volna le a halálos lövést.

Hozzátette: az akkor elkészült igazságügyi fegyverszakértői vélemény tartalmazza, hogy a sértett halálát gépkarabélyból leadott lövés okozta. A helyszínen csak a gyanúsítottnak volt ilyen fegyvere - mondta. Megjegyezte: a kézi lőfegyver és a gépkarabély nagyon eltérő sérüléseket tud okozni, ezt azonban kegyeleti okokból nem részletezte.

Azzal összefüggésben, hogy Győrkös István védője a sajtónak azt mondta, nem található DNS-anyagmaradvány azon a lövedéken, amely kioltotta az őrnagy életét, Simon Richárd azt mondta: 13 lövedéket találtak a helyszínen, és egyiken sem volt, ahogy azon sem, amelyik az őrnagyot és azon sem, amelyik a gyanúsítottat találta el.

Kitért arra is, hogy az igazságügyi egyesített orvos- és fegyverszakértői vélemény is alátámasztja az ügyészség gyanúját.

Győrkös István előzetes letartóztatásáról eddig négy alkalommal döntött a bíróság.

Simon Richárd rámutatott: a bíróság a kényszerintézkedésekkel kapcsolatban elsőként azt vizsgálja, hogy a gyanúsítottal szemben fennáll-e a megalapozott gyanú. A Győri Járásbíróság nyomozási bírája mind a négy alkalommal az ügyészséggel egyezően arra jutott, hogy fennáll a gyanú - tette hozzá.

Simon Richárd beszámolt arról is, hogy április 26-án bizonyítási kísérlet történt a bűncselekmény helyszínén, aminek az volt a célja, hogy megpróbálják rekonstruálni, ki hol állhatott, amikor eldördültek a lövések, valamint ellenőrizzék a gyanúsított védekezését. Az ügyészség álláspontja szerint a bizonyítási kísérlet eredménye is tovább erősítette a megalapozott gyanút.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×