eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma
Gyógyszerek: kockázatok miatt nagy változás

Gyógyszerek: kockázatok miatt nagy változás

Nem lehet többet paracetamol tartalmú megfázás elleni készítményeket kapni a boltokban. A biztonságos alkalmazás érdekében ezeket már csak patikában lehet megvásárolni. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főosztályvezetője szerint az intézkedés csak a nagy hatóanyagtartalmú szerekre vonatkozik.

A paracetamol tartalmú készítmények egy részét már a csak gyógyszertárakban lehet megvásárolni – mondta el az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főosztályvezetője. Pallós Júlia hangsúlyozta, ezek főleg a magasabb hatóanyag-tartalmú szerek, az alacsonyabbak továbbra is elérhetőek a patikákon kívül.

A döntés okáról Pallós Júlia azt mondta, a magas hatóanyagtartalmú készítmények gyógyszerészi tanács nélkül kockázatot jelenthetnek.

„Óvatosságból, a nagyobb biztonság érdekében született a döntés.”

Gyógyszerek: kockázatok miatt nagy változás

A szakember hangsúlyozta, gyakori, hogy megfázás, nátha kezelésére nem csak egyféle készítményt használnak a betegek.

„A fejfájásra vesznek fájdalomcsillapítót, az orrfolyásra forró italport és akár még egy pezsgőtablettát is feloldanak. Lehet, hogy nem is veszik észre, hogy esetleg

mind a háromban paracetamol van.”

A gyógyszerész fel tudja hívni a figyelmet, hogy a paracetamoladagot össze kell adni a biztonságos alkalmazáshoz – mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főosztályvezetője. Pallós Júlia hozzátette, szűk a határ, könnyű elérni a túladagolás mennyiségét. Az alacsonyabb hatóanyagtartalmú készítményekből többet lehet bevenni, így kisebb a kockázat.

Miért nem receptkötelesek?

„Nem kellő körültekintéssel minden gyógyszer veszélyes lehet.

Az egészségügyi ellátórendszer sem bírná azonban azt el, ha minden gyógyszer vényköteles lenne. Vannak olyan állapotok, például fejfájás esetén a gyakorló fejfájós, migrénes beteg meg tudja állapítani a roham érkezését, számára lehetőséget kell adni, hogy a gyógyszertárban fájdalomcsillapítót vásároljon.”

A patikákban nagyjából hússzor annyi gyógyszert adnak el, mint a benzinkutakon, de azt a gyógyszerforgalmat együttesen számolják – tette hozzá Pallós Júlia.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főosztályvezetője elmondta, bizonyos orrcseppek, gyomor- és bélrendszeri panaszokat enyhítő készítményeket továbbra is lehet gyógyszertáron kívül is vásárolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×