INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

gyermekvédelem

törvényjavaslat

szigorítás

átvilágítás

Új módszerrel szűrnék ki a gyermekbántalmazást

Új módszerrel szűrnék ki a gyermekbántalmazást

InfoRádió

A gyermekvédelmi törvény előírásainak szigorítását tartalmazó csomagot ismertettek tegnap a parlamentben. Évről évre emelkedik a veszélyeztetéssel kapcsolatos bejelentések száma, ezért fontos a komplex jogszabályi reform.

A kormány nevében benyújtott és tegnap a parlamentben ismertetett, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényjavaslat a gyermekek veszélyezettségének megelőzését tartja szem előtt - írta a Magyar Idők. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a változásokkal kapcsolatban hangsúlyos elemnek nevezte a gyermekvédelmi intézmények vezetőire vonatkozó képzések átalakítását.

A gyermekbántalmazási esetekre hivatkozva elmondta:

új, egységes protokollt fognak alkalmazni a gyermekvédelmi intézmények.

A gyermekvédelmi törvényt kiegészítenék azzal is, hogy külön eljárásrend alapján kell kivizsgálni és kezelni a gyermekbántalmazási eseteket az otthonokban és a javítóintézetekben.

A gyerekek négyszemközt beszélhetnek azokkal, akik segíteni tudnak, ha bántják őket. Ha a gyerek például nevelőszülővel él, akkor ő sem vehetne részt a szakemberrel történő négyszemközti találkozókon.

Szigorítják a javítóintézet, a gyermekotthon vagy a nevelőszülői hálózat élére kinevezettek szűrését. A nevelőszülők esetében is ugyanez lesz az eljárás a törvénytervezet életbe lépése után.

Beszámolt arról is, a bíróságoknak kötelező lesz mérlegelniük a gyermekvédelemben betöltött foglalkozástól eltiltást azoknál, akik kiskorúak sérelmére követettek el bűncselekményt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018