INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

költségvetés

kampány

parlamenti választás

Megvan, mennyit szánnak kampányköltségekre

InfoRádió / MTI

A négy évvel ezelőtti, 2014-es költségvetés ugyanekkora forrást tartalmazott választási kampánykiadásokra.

A négy évvel ezelőtti, 2014-es költségvetés ugyanekkora forrást tartalmazott választási kampánykiadásokra.

Az országgyűlési választási kampányköltségekről külön törvény rendelkezik, amely szerint az állam az egyéni képviselőjelölteket - egymillió forinttal - és a listát állító pártokat is támogatja, utóbbiakat az egyéni körzetben állított jelöltek számától függő mértékben.

A pártok és pártalapítványaik támogatása az elmúlt évekhez hasonlóan szintén változatlan: a tervek szerint jövőre is 3,8 milliárd forintot kaphatnak a büdzséből - derül ki a parlament honlapján elérhető előterjesztésből. Így a Fidesz mintegy 877 millió, a KDNP közel 153 millió, a Jobbik csaknem 476 millió, az MSZP 427 millió, az LMP pedig megközelítőleg 174 millió forint támogatásból részesülhet a költségvetésből. A frakcióval nem rendelkező pártok közül az Együtt csaknem 134 millió forintot, a DK 132 milliót, a Párbeszéd közel 107 milliót, a Magyar Liberális Párt pedig mintegy 71 millió forintot kaphat.

A pártalapítványok közül a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (Fidesz) csaknem 530 millió forint, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány (Jobbik) több mint 266 millió, a Táncsics Mihály Alapítvány (MSZP) mintegy 234 millió, az Ökopolisz Alapítvány (LMP) közel 68 millió forint, a Barankovics István Alapítvány (KDNP) pedig csaknem 54 millió forint költségvetési pénzből gazdálkodhat.

A Váradi András Alapítvány (Együtt) jövőre több mint 41 millió forintot, az Új Köztársaságért Alapítvány (DK) több mint 40 milliót, a Megújuló Magyarországért Alapítvány (Párbeszéd) csaknem 24 milliót, a Liberális Magyarországért Alapítvány (Liberálisok) pedig több mint 4 milliót kap majd.

Az Országgyűlés Hivatalának költségvetése 1,5 milliárd forinttal - 21,8 milliárdról 20,3 milliárd forintra - csökkenhet 2018-ban az ideihez képest. Ezt nagyrészt az okozza, hogy a hivatal beruházásokra, felújításokra fordítható forrása pontosan 1 milliárd forinttal lesz kevesebb.

A Köztársasági Elnökség költségvetése némileg, 100 millió forinttal, emelkedik, így 2,4 milliárd forint lesz a következő évben, ebből a Köztársasági Elnöki Hivatal büdzséje 1,4 milliárd. Nőnek a személyi juttatások és a protokollköltségek, csökkennek viszont a munkaadói járulékok és a szociális hozzájárulási adó.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018