eur:
396.3
usd:
369.98
bux:
70499.37
2024. június 25. kedd Vilmos

Kié legyen a gyermek? Így szólhat bele maga az érintett

Egyre nagyobb figyelmet fordít az igazságszolgáltatás arra, hogy a gyermek is elmondhassa véleményét az őt érintő jogi eljárásokban - mondta el az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinjában az Országos Bírósági Hivatal Igazgatásszervezési Főosztályának bírája. Várai-Jeges Adrienn hozzátette: messzemenően törekszenek ugyanakkor arra is, hogy a meghallgatás gyermekbarát módon történjen és egy eljárásban a lehető legkevesebbszer tegyék ki őket ennek a procedúrának.

"Egyre nagyobb jelentőséget kap az, hogy egy gyermek az őt érintő ügyekben elmondhassa a véleményét.  Egy családjogi perben például, amely a szülői felügyelettel kapcsolatos,

fontos, hogy elhangozzon, mi a gyermek véleménye, hiszen nyilvánvalóan az ő jövőjét is fogja érinteni a döntés"

- mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Bírósági Hivatal Igazgatásszervezési Főosztályának bírája.

Várai-Jeges Adrienn hozzáfűzte: az, hogy miként hallgatnak meg egy gyermeket, a bíró döntésétől függ.

"Két döntése lehet egy bírónak: vagy azt mondja, hogy a pszichológus szakértő hallgassa meg a gyermeket - ez a közvetett meghallgatás -, vagy dönthet úgy is, hogy közvetlenül hallgatja meg" - ismertette. 

Az első felvetődő kérdés ilyenkor az, hogy mikor történhet a gyermek meghallgatása. Ezt is a bíró dönti el, mivel minden eset egyedi.

"Minden esetnek különleges körülményei vannak. Az összes körülményt tekintetbe véve a bíróság dönt, hogy az eljárás melyik szakaszában hallgatja meg a gyermeket" - mutatott rá Várai-Jeges Adrienn.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy

már a gyermek idézése a tárgyalásra is gyermekbarát nyelven történjen.

A gyermekek meghallgatása ugyanezen okból általában szülők és jogi képviselők jelenléte nélkül történik.

Az OBH bírája arról is szót ejtett, hogy

a magyar jogszabályok nem húznak egy alsó korhatárt, mikortól lehet egy gyermeket meghallgatni.

Ezt az eset összes körülményeit mérlegelve a bíró határozhatja meg.

Ugyanakkor törekedni kell arra is, hogy minél kevesebbszer hallgassák meg a bírák a gyermekeket, ne tegyék ki többször is őket ennek a procedúrának.

"Ezért amikor már kerek kép alakul ki a bíró előtt az ügyről, csak akkor hívja meghallgatásra a gyermeket. Ilyenkor nem csak a bíró, hanem a felek is kérdezhetnek" - mondta el Várai-Jeges Adrienn.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az oroszok hagyományosan nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a Balkánon fekvő Szerbiával, most azonban távolodni látszik egymástól a két ország. Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×