INFORÁDIÓ 
2020. február 26. szerda
Géza

ellenzék

nagy futam

a nap legfontosabb hírei

Megmutatta magát az ellenzék május 1-jén - a nap hírei

InfoRádió

A kormányváltás fontosságáról és a munkavállalók jogairól beszéltek az ellenzéki pártok politikusai május elsején. Az Európához tartozás mellett demonstráltak a Momentum Mozgalom szervezésében. Mintegy kétszázötvenezer néző látta a helyszínen a budapesti Nagy Futamot. A nap legfontosabb hírei május 1-én.

A többi között a kormányváltás fontosságáról és a munkavállalók jogairól beszéltek az ellenzéki pártok politikusai a munka ünnepén tartott rendezvényeken. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a párt majálisán megélhetési minimum bevezetését sürgette. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Hajógyári-szigeten egy szabadabb és igazságosabb Magyarország felépítése mellett érvelt. Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese a többi között a biztonságos munkahelyek fontosságáról beszélt. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a jövő évi választáson a demokratikus ellenzéki pártok együtt fognak működni és a Fidesznek minden választókerületben csak egy demokratikus ellenfele lesz. Juhász Péter, az Együtt elnöke arról beszélt: a munkavállalók helyzetét javító programot dolgozott ki a tömörülés. A Fidesz úgy reagált: ha az ellenzéken múlt volna, egyetlen munkát érintő adócsökkentés sem valósulhatott volna meg.

Világszerte felvonulásokat és tiltakozó akciókat tartottak a munka ünnepén. Több helyen összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel. A varsói felvonuláson a dolgozók összefogására szólítottak fel a szakszervezetek az országot irányító konzervatív kormány ellen. Franciaországban az elnökjelöltekkel szembeni tiltakozó megmozdulásokká váltak Párizsban a május 1-jei felvonulások, az egyik Nemzeti Front-ellenes tüntetést többször félbe kellett szakítani. Athénban több ezren gyűltek össze a parlamentnél, hogy tiltakozzanak a megszorító intézkedések ellen. Isztambulban könnygázt és gumilövedéket vetett be a május 1-jei tüntetéseken a rendőrség. Havannában magányos tüntető zavarta meg a kormánypárti felvonulás kezdetét.

Az Európához tartozás mellett demonstráltak a fővárosban a Momentum Mozgalom szervezésében, Magyarország uniós csatlakozásának tizenharmadik évfordulóján. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta: Orbán Viktorral ellentétben az az álláspontjuk, hogy beindítani kell dolgokat, nem megállítani, a tehetetlenséget felváltotta a cselekvés ereje. Úgy vélte: a szabad és modern Európa helyett Orbán Viktor a szegény és elnyomott Oroszországot teszi Magyarország példaképévé. A párt bejelentette: indul a 2018-as választáson.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint itt az ideje, hogy Brüsszelben a tények fontosabbak legyenek a véleményeknél, és az illegális bevándorlást végre az unió is a legfontosabb kihívásnak tekintse. Szijjártó Péter ezt arra reagálva közölte, hogy Johannes Hahn, bővítési biztos, az Osztrák Néppárt alelnöke bírálta Orbán Viktort és a miniszterelnök európai politikáját. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország kész tárgyalni a vitás kérdésekről.

A munkából élők költségvetését nyújtja be a parlamentnek kedden a kormány - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a szentendrei Skanzen családi majálisán azt mondta: a 2018-as büdzsé azok számára kínál több esélyt, akik munkából tartják el magukat és a családjukat. A miniszter elmondta: a tárca 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel tervez azzal, hogy a háztartások fogyasztása 4,6 százalékkal növekedhet jövőre.

A LIGA szakszervezetek elnöke szerint hiányzik az egymás iránti szolidaritás Magyarországon a társadalom tagjaiból, egy sztrájk esetén sem állnak ki egymásért az emberek. Mészáros Melinda az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: össztársadalmi problémáról van szó, a tömörülés ezért készített egy tankönyvet, amely a következő generációkat tudatosabb gondolkodásra ösztönözheti.

Mintegy kétszázötvenezer néző látta a helyszínen a budapesti Nagy Futamot. A szervezők tájékoztatása szerint a rendezvényen részt vett a világbajnoki címvédő Mercedes finn pilótája, Valtteri Bottas és az ausztrál Daniel Ricciardo is. A rendezvény miatt időszakos forgalomkorlátozások voltak érvényben.

Továbbra is kórházban van a kapitánya annak a sétahajónak, amely vasárnap este ütközött a Hajógyári szigetnek. Az utasokat már hazaengedték - hangzott el az M1 Híradójában. Vasárnap este 7-en sérültek meg, a jármű vezetője rosszul lett, így a hajót a partnak kormányozta, de ezzel egyidőben segélykérő jelzést is küldött. A vizsgálatok még tartanak.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018