INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

család

családbarát

munka

munkamegosztás

családanya

családbarát

A véres valóság: kettészakadnak a kisgyerekes anyukák

A véres valóság: kettészakadnak a kisgyerekes anyukák

Infostart / InfoRádió

Szinte kettészakadnak a kisgyermekes szülők a munkahelyi és az otthoni teendők összeegyeztetése miatt – mondta az InfoRádiónak a Helló Anyu családbarát közösségi tér és ökokávézó megalapítója. Lipták Orsolya szerint ma még mindig nem elég elfogadott a társadalomban a részmunka vagy a rugalmas munkavégzés.

„Nagy általánosságban a családon belül még mindig nagyon konzervatív módon történik a munkamegosztás. Már a kisgyermekes időszak alatt kialakul az, hogy mivel az anya úgyis otthon van a gyerekkel, ő csinálja a házimunkát. Ez pedig nagyon sokszor átmegy arra az időszakra is, amikor már az anya is dolgozik, és igazából ketten járulnak hozzá a családfenntartáshoz anyagilag is” - hívta fel a problémára a figyelmet Lipták Orsolya.

„Ezért abszolút logikus lenne, hogy

a háztartás és a gyereknevelés is megosztva legyen kettőjük között. Ám ez sokszor nem így történik”

- véli a Helló Anyu családbarát közösségi tér megalapítója.

A vezető szerint nagyon sok teendő van ezen a területen, hogy a munka-magánélet egyensúlyának megteremtésébe az egész család beszálljon és nagyon fontos, hogy a családon belül és munkahelyi szinten is kialakuljon ez a jó gyakorlat.

Enélkül ugyanis Lipták Orsolya szerint

mindenképpen szétszakad az anya:

ha otthon nem tartják tiszteletben, hogy dolgozik, vagy ha a munkahelyén azt nem tartják tiszteltben, hogy a kisgyereke miatt esetleg hamarabb fel kell állnia az asztaltól, hogy odaérjen a bölcsibe vagy mert beteg a gyereke.

„A részmunkaidős vagy a rugalmas munkavégzésnek nincs kultúrája Magyarországon. Nagyon sok olyan hiedelem van, ami arról szól, hogy biztosan nem is dolgozik az,

aki távmunkában dolgozik, vagy kevesebbet dolgozik az, aki részmunkaidőben dolgozik”

- sorolta Lipták Orsolya.

Ha pedig ez a céges kultúrába nincs beépítve, akkor nagyon sokszor előfordul, hogy csúnyán néznek arra, aki négy-hatóra munkavégzés után feláll az asztaltól – tette hozzá.

A Helló Anyu családbarát közösségi tér megalapítója hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy ennek legyen egy olyan vállalati kultúrája, gyakorlata, aminek köszönhetően mindenki elfogadja, hogy ez egy létező dolog, és sokszor valójában hatékonyabban végeznek munkát azok, akik részmunkaidőben dolgoznak.

Kapcsolódó hang

Kettészakadnak a mai kisgyerekes anyukák
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018