eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Életeket menthet a háromnapos gondolkodás

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az abortuszok száma Magyarországon, de még így is több, mint harmincezer ilyen beavatkozást végeznek évente. Az InfoRádió által megkérdezett nőgyógyász szerint a felvilágosításnak nagy szerepe van abban, hogy kevesebb a művi megszakítás.

Soha olyan kevés terhesség-megszakítás nem történt még Magyarországon, mint 2015-ben. Akkor alig több mint 31 ezer beavatkozást végeztek el az orvosok, ez a szám 2006-ban 46 ezer volt.

Az InfoRádió által megkérdezett nőgyógyász, Rucz Árpád szerint a jelenség hátterének egyik oka a hatékony felvilágosító kampány.

„Nagyon remélem, hogy

az orvosok áldozatos ismeretterjesztő és tájékoztató munkája áll egyrészt a dolgok hátterében. Másrészt szerencsére rendelkezésünkre állnak már olyan sürgősségi tabletták,

amelyekkel adott esetben öt napon belül a terhesség megakadályozható” - mutatott rá a nőgyógyász.

Érdekesség, hogy 2010 és 2012 között a legtöbb abortuszt 30-34 éves korúak kérték, 2013-ban és 2014-ben pedig már a 20-24 éves nők.

Rucz Árpád elmondta: az abortusznak szigorú szabályai vannak. A műtétet a várandósság 12. hetéig lehet kérni, a 16. hétig akkor végzik el a beavatkozást, ha súlyos magzati rendellenesség derül ki.

„Ha valaki elvégez otthon egy tesztet, mert kételye van, hogy terhes-e vagy sem, felkeresi a nőgyógyászt. Nagyon jó minőségű ultrahangokkal általában már egészen kicsi, négy-öt hetes terhességet is ki tudunk mutatni. Adunk a terhességről egy igazolást, amellyel az illető elmegy a család- és nővédelmi szolgálathoz, ahol a védőnő kiállít egy terhességmegszakítási jegyzőkönyvet. Ezt a dokumentumot azonban az új magzatvédelmi törvény értelmében csak három nap múlva adja ki, éppen azért, hogy még legyen újabb három nap gondolkodás arra:

hátha esetleg mégis meg tudja beszélni a pár, hogy tudják vállalni a terhességet.

Ezt is mindenféleképpen jónak tartom” - hangsúlyozta Rucz Árpád.

Az ezredfordulón 59 ezer terhességmegszakítást végeztek Magyarországon, a legtöbbet pedig 1990-ben: 90 ezret.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×