eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma

Varga sokallja a készpénzt

A letelepedési kötvények jelenlegi formában való fenntartását semmi sem indokolja, a kormány hamarosan dönt a konstrukció jövőjéről – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Jövőre várhatóan 30-40 milliárd forinttal több folyik majd be a központi költségvetésbe, miután kiterjesztik az online pénztárgépek kötelező használatát egyebek közt a taxisokra, autószerelőkre és a wellness központokra – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A tárcavezető hozzátette, a kormány döntése szerint jövőre program indul a készpénzkímélő fizetési eszközök terjesztésére, mivel a magyar gazdaságban az elmúlt években jelentősen, 4000 milliárd forintra nőtt a készpénzállomány. Ez pedig általában a feketegazdaságot segíti.

„Nagyon bízom benne, hogy addig el tudjuk majd fogadni azt a kormány-előterjesztést is, ami ezekhez a terminálokhoz, készpénzfizető egységekhez köthető díjaknak a költségét is szabályozni fogja. Most az egyik nagy hátrány az, hogy 3 és 5 százalék között kérnek a kereskedőktől a bankokhoz, pénzintézetekhez írt díjak. Szeretnénk ezt jelentősen csökkenteni” - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály azt mondta, bízik benne, hogy a tranzakciós illetéket is csökkenteni tudják majd. A tárcavezető beszélt arról is, a tervek szerint a 2017-es adóbevállalást úgy készítené el mindenki számára a NAV, hogy odahaza azzal nem kellene foglalkozni.

„Ma már a számítógépek, az informatika, a digitalizáció világában azért az egy jogos elvárás, hogy ha úgyis minden jövedelmünk után adózunk, és mindenhol mindent regisztrálnak, akkor ezeket gyűjtse be az a hivatal, aki erre van szakosodva. A NAV ezeket összesítse, végezze el a jövedelemadónak a személyre szabott kiszámítását, és erről tájékoztassa az adózót. Március környékén kap egy levelet, egy tájékoztatást a NAV-tól, ami arról szól, hogy Önnek kiszámoltuk az adóbevallását, nulla az egyenlege, befizette azt az adót, amit egyébkét a jövedelméből levontak, ez hozzánk beérkezett, Önnek további teendője nincsen. Ha eltérés van, ekkor kell csak az adózónak felállnia az asztal mellől” - vázolta a terveket a nemzetgazdasági miniszter.

Ebben az esetben a kormányhivatalt vagy az adóhivatalt kell felkeresni – folytatta Varga Mihály, aki a letelepedési kötvényekről azt mondta, elkészült a kormány számára az ezzel foglalkozó előterjesztés.

„Azt gondolom, hogy az a hatás, az a haszon, amit vártunk ettől a konstrukciótól, az megtörtént. Több mint egymilliárd értékben vásároltak letelepedési kötvényeket. Ez egy jó konstrukció volt, de változott a helyzet, a magyar gazdaságot ma jobban, kedvezőbben ítélik meg, mint korábban. Azt hiszem, hogy a kormány ha ezt majd átvizsgálja, felülvizsgálja, akkor egy olyan döntést tud hozni, ami nyilván a konstrukció jelenlegi formában való fenntartását nem indokolja. Ez jelentheti ennek a letelepedési kötvénynek a kivezetését, megszüntetését vagy pedig az átmeneti szüneteltetését is” - közölte Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, a magyar kormányt semmiféle veszteség vagy kár nem érte a kötvények értékesítése miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×