eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Orbán: a nemzetegyesítés a legnagyobb siker - a nap hírei

Az államadósság mértékének csökkentésére fordítja az állami földárverésekből idén befolyó 110 milliárd forintot a kormány- mondta a nemzetgazdasági miniszter. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint januárban kerül a kormány napirendjére a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatásának növekedése. Ma van az AIDS elleni küzdelem világnapja. A nap legfontosabb hírei december 1-jén.

Az államadósság mértékének csökkentésére fordítja az állami földárverésekből idén befolyó 110 milliárd forintot a kormány - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az InfoRádióban arról beszélt: az Államadósság Kezelő Központ ennek értelmében kevesebb államkötvényt bocsát majd ki illetve idő előtt törleszt magas kamatozású devizakötvényeket. Szólt arról is, hogy rövidesen dönt a kormány a letelepedési kötvények ügyében. A kabinet döntése jelentheti majd a kötvények megszüntetését, illetve átmeneti felfüggesztését is. Program indul jövőre a készpénzkímélő fizetési eszközök terjesztésére. Kijelentette: a kormány számításai szerint 25-30 milliárd forint maradhat a kis- és közepes vállalkozásoknál a társasági adó jövő évi, 9 százalékra csökkentése után. Úgy vélte: következő esztendőben a változások miatt várhatóan további 40-50 ezren választják a kisadózó vállalkozások tételes adóját.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint januárban kerül a kormány napirendjére a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatásának növekedése. Ezt az InfoRádió kérdésére válaszolta Lázár János a kormányinfón. A miniszter az InfoRádió felvetésére, amely szerint a kórházi zárójelentések és orvosi leletek szövegét magyarul is fel kellene tüntetni azt mondta: a múlt héten kért ombudsmani állásfoglalás alapján az ügyet nem vizsgálhatja a hivatal, mivel nem alapjogi, hanem szakmai kérdés van szó. Beszélt arról is: továbbra is szeretné megakadályozni a hatósági energiaárak megszüntetését célzó uniós javaslatot a magyar kormány. Közölte: teljesen új bértábla készül a polgármesterek fizetésének rendezésére.

A nemzetegyesítést nevezte az elmúlt hat év legnagyobb sikerének a kormányfő a Magyar Állandó Értekezlet 15. ülésén. Orbán Viktor úgy fogalmazott: 100 évvel a trianoni diktátum után a magyar nemzet egyes részei egymásra találtak, és a magyar-magyar együttműködés napi gyakorlattá vált. Az ülésen a résztvevők zárónyilatkozatukban megállapodtak abban, hogy 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve lesz.

A kölcsönös befektetések ösztönzéséért beruházásvédelmi megállapodásról kezdődtek tárgyalások Hongkong és Magyarország között. Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt, miután több hongkongi tárcavezetővel tárgyalt Kína különleges igazgatású területén. Szijjártó Péter azt mondta: a hongkongi cégek kiemelten érdeklődnek a magyarországi beruházások iránt az alacsony személyi és társasági adókulcs miatt.

Jogerősen pert nyert az Altus Zrt.-vel szemben Orbán Viktor kormányfő. Ezzel a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a korábbi elsőfokú ítéletet. Korábban a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz, a DK elnökéhez köthető cég azért indított pert, mert Orbán Viktor Strasbourgban bírálta a társaság uniós pályázatokon elnyert megbízásait. A kormányfő úgy vélte: az Altus pártcélokra is használja ezeket a forrásokat.

Megérkeztek az első számlák a Főgáztól azoknak a fogyasztóknak, akik őszig a Tigáz ügyfelei voltak - mondta az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató kommunikációs igazgatója. Felkai György az InfoRádióban hozzátette: ezek a számlák jellemzően magasabb összegről szólnak, mivel a fűtési szezon indulásával esik egybe a főgázas fogyasztás kezdete. A napokban a Főgáz bejelentette, hogy kikapcsolási moratóriumot vállal december 17. és jövő január 9. között.

Nagy változás tapasztalható a fogyatékkal élőkhöz való társadalmi hozzáállásban - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. Czibere Károly a fogyatékkal élők világnapja alkalmából indított programsorozaton elmondta: ma már azon dolgoznak az önkormányzatok, a szakma, a társadalom és a szabályozás is, hogy az akadályokat lebontsák.

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár lesz a daganatos gyerekek átmeneti otthonául szolgáló budapesti Démétér Ház bővítésének fővédnöke. A 2006-ban létrejött Démétér Ház térítésmentes szállást biztosít a budapesti csontvelő-transzplantációs osztályon kezelt gyerekeknek és családtagjaiknak.

Magyarországon a legfrissebb eredmények szerint nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma az elmúlt évhez képest. Átlagosan 200-300 fertőzöttet diagnosztizálnak évente. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az AIDS elleni küzdelem világnapján közölte ezt. A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon 1986 óta van lehetőség ingyenes és anonim HIV-szűrés elvégzésére az ország több mint száz helyszínén.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×