INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az érintettek fele nem tudja, hogy HIV-fertőzött

Infostart / InfoRádió
Magyarországon évente háromszázzal nő az új HIV fertőzöttek száma, de még mindig kicsinek mondható hazánk érintettsége a vírus terjedése szempontjából. Ma van az AIDS világnapja.

Magyarországon 1986 óta van lehetőség ingyenes és anonim HIV-szűrés elvégzésére az ország több mint száz helyszínén.

A világnap alkalmából december 1-jén az Országos Epidemiológiai Központ ambulanciáján meghosszabbított nyitva tartással, 9 és 18 óra között várják az anonim HIV-szűrővizsgálatra jelentkezőket.

A UNAIDS (az ENSZ szakügynöksége) adatai szerint a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megálljon a HIV-járvány. Az elmúlt tizenöt évben 35 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma a felnőttek körében, és 84 százalékkal nőtt az elmúlt 5 évben azok száma, akik antiretrovirális terápiában részesülnek.

Azért, hogy ne emelkedjen a HIV-fertőzöttek száma, kombinált prevencióra van szükség. Ha minden országban sikerül a kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, akkor 2030-ra évente kevesebb mint 200 ezer ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb mint 200 ezer beteg hal meg AIDS-ben.

A kombinált prevenció fontos eleme a lakosság ismereteinek bővítése a HIV terjedéséről és a fertőződés megelőzéséről, valamint a szűrővizsgálatok számának növelése.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött a világnap megtartásáról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére. Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV-vírus előidézte fertőzés utolsó szakasza. A HIV-fertőzés gyógyítására egyelőre nincs hatásos terápia, az időben elkezdett antiretrovirális kezeléssel azonban a vírus kontrollálható, és a fertőzött ember hosszú, produktív életet élhet.

Az AIDS-járvány 1980-as évekbeli kezdete óta - becslések szerint - 35 millióra tehető a betegség áldozatainak száma. 2015-ben - a WHO legfrissebb adatai szerint - 1,1 millióan haltak meg a betegségben, ez a szám 45 százalékkal kevesebb, mint a 10 évvel korábbi. A UNAIDS jelentése szerint jelenleg több mint 37 millió ember él HIV-vírussal a szervezetében (az érintettek fele nem is tud a fertőzöttségéről), a fertőzések és a halálozások száma immár csökkenő tendenciát mutat.

Magyarország jelenleg a világ kedvezőbb HIV/AIDS-járványügyi helyzetű országai közé tartozik.


A címlapról ajánljuk