INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

oktatás

felsőoktatás

palkovics lászló

emberi erőforrások minisztériuma

emmi

Palkovics: a magyar felsőoktatásnak nemzetközivé kell válnia

InfoRádió / MTI

A magyar felsőoktatás egyik legfontosabb feladata, hogy nemzetközivé váljon, ezt pedig csak az oktatók segítségével érheti el - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a rektori, valamint az egyetemi és főiskolai tanári kinevezések átadásakor, pénteken Budapesten.

Palkovics László hangsúlyozta: a magyar felsőoktatásnak nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a "nemzetközi porondon" is meg kell állnia a helyét. "Azt szeretnénk - fogalmazott -, ha 2020-ra a hallgatók 15 százaléka nem magyar állampolgárságú lenne".

Az államtitkár szavai szerint egyetemi, főiskolai oktatónak lenni egyszerre kitüntetés és felelősség, hiszen életük legfontosabb időszakában lehetnek hatással az emberekre.

Palkovics László a jó egyetemi oktatók feladatát Igor Tamm Nobel-díjas orosz fizikust idézve határozta meg, aki szerint "a diák nem edény, melyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet meg kell gyújtani". Hozzátette: természetesen az oktatók és a hallgatók kapcsolata kölcsönös, nemcsak a diákok, a tanárok is épülnek belőle; nem véletlenül szólítják a hallgatókat kollégáknak és beszélnek közös munkáról a felsőoktatási intézményekben.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen megtartott ünnepségen rektori megbízást vett át Várnai Sándor Jakab, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Melicz Zoltán, az Eötvös József Főiskola, Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia és Banyár Magdolna, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektora. Emellett Palkovics László és Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke 75 egyetemi és 28 főiskolai tanári kinevezést adott át.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018