eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kormány szerint túlzás, hogy munkaerőhiány van

A kormány szerint túlzók a magyarországi munkaerőhiányról szóló sajtóhírek, az ellenzék szerint azonban a kormány 6 év lemaradását próbálja kapkodva pótolni a héten bejelentett bérfelzárkóztatással. Az LMP kezdeményezésre az Országgyűlésben is vitáztak a munkaerőhiány okairól, illetve a szükséges lépésekről.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági minisztérium államtitkára vitaindítójában úgy látta, hogy a kormány jelentős eredményeket ért el az elmúlt években, ám ahhoz, hogy Magyarország felzárkózzon az unió fejlettebb államaihoz, még sok a tennivaló.

Bátran állíthatom, hogy a hazai sajtóban megjelenő hírek eltúlozzák az országban kialakult, átmeneti, munkaerőhiánynak is mondott jelenséget. Be kell látnunk, hogy ahol magas a foglalkoztatottság – és nálunk az – és alacsony a munkanélküliség – és ez is igaz –, ott előbb utóbb korlátokba ütközik a gazdaság extenzív növekedése” - fogalmazott Cseresnyés Péter.

Az államtitkár aláhúzta, hogy a magyar bérek 2010 óta lényegesen nagyobb mértékben emelkedtek, mint a nemzetközi vándorlás szempontjából a magyarok számára fontos három célország, Ausztria, Németország és Nagy-Britannia bérei, majd az államtitkár a minimálbér jövő évi 15 százalékos emelésének jelentőségét hangsúlyozta.

Czomba Sándor, a Fidesz vezérszónokaként rámutatott, hogy míg 2010-ben még az alacsony foglalkoztatottság, mára a munkaerőhiány vált problémává.

„Ha azt tűzzük ki célul, hogy a magyar bérek a nyugat-európai bérekkel versenyképesek legyenek, és akkor fognak hazajönni a most külföldön dolgozó magyarok, akkor bizony azt kell lássuk – ha reálisan gondolkodunk –, hogy ez nem hogy a következő 1-2 évben, hanem a következő esetleg 1-2 évtizedben sem biztos, hogy megvalósul” - mondta Czomba Sándor.

Varga László, a szocialisták részéről azonban úgy látta, hogy a kormány 6 év lemaradását próbálja a héten bejelentett bérfelzárkóztatási programmal kapkodva pótolni, miután több ezren hagyták el az országot.

„A magyar gazdaság növekedési kilátásait veszélyezteti ez a szakképzett munkaerőhiány. Komoly összeomlás fenyeget, ha nem fizeti meg Magyarország a munkavállalókat. Nyilván ezen változtatni kell, a fizetésemelést javasoljuk évek óta mi is, Önök azonban úgy ítéljük meg, hogy egy kényszer hatására értek ide” - véli Varga László.

A jobbikos Volner János maga is úgy vélte, hogy az Orbán-kormány az olcsó és kiszolgáltatott munkaerőre alapozta Magyarország versenyképességét, majd a munkavállalók adóinak csökkentését sürgette.

„Orbán Viktornak meggyőződésünk szerint úgy kellene a különböző nemzetközi nagyvállalatokkal megkötnie a stratégiai szövetségeit, hogy ezekben az esetekben előírja a vállalatok részére a bérfelzárkózást” - javasolta Volner János.

Szél Bernadett, a vitát kezdeményező LMP vezérszónoka szintén a kormányt tartotta a bérválság felelősének, amely az olcsó munkaerővel próbálta versenyképessé tenni az országot.

„Egy olyan országot hoztak létre, és ez a számvetés ideje kellene, hogy legyen a Fidesz kormányzat számára, amikor majdnem a fél ország létminimum alatti jövedelemből él. Azt is látjuk, hogy a közmunkabér a szegénységi küszöb alatt van és több száz ezer ember van közmunkán ebben az országban, a magyar dolgozók több mint kétharmada még az átlagbért sem keresi meg” - fogalmazott az LMP vezérszónoka.

Szél Bernadett szerint elsőként a többkulcsos személyi-jövedelemadó visszavezetésére volna szükség a problémák orvoslásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×