eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Novák Katalin: szükség van a családi értékek megerősítésére

Szükség van a családi értékek megerősítésére - mondta Novák Katalin, család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár az MTI-nek adott telefonos interjújában pénteken, miután részt vett a madridi Universidad CEU San Pablo magánegyetemen megrendezett nemzetközi családpolitikai konferencián.

"(...) A család, a gyerekeink szeretete, vagy a szüleinkről, nagyszüleinkről való gondoskodás (...), ezek jó ha a jelenleginél többféle fórumon, és határozottabban jelennek meg. Ez az igény fogalmazódott meg leginkább minden megszólaló részéről" - fogalmazott a szakpolitikus, aki német, francia, és spanyol, többségében civil szférában dolgozó szakemberrel közösen, egy kerekasztal-beszélgetésen vitatta meg a jó és követendő családpolitikai gyakorlatokat.

Mint mondta, a közreműködőkkel ismertette a magyar kormány által bevezetett családi otthonteremtési kedvezményt (csok), a családi adókedvezményt, a bölcsődeépítési programot, a munka-család egyensúlyát segítő intézkedéseket, és beszélt arról a szemléletmódról is, amely azt célozza, hogy Magyarország minél inkább családbarát országgá válhasson.

"Nem abban hiszünk, hogy az individualista, az egyének jólétét, boldogulását, érdekeit előtérbe helyező megközelítés az, ami hosszú távú növekedéshez, akár gazdasági akár erkölcsi értelemben vett erősödéshez vezethet, hanem az ha erős közösségeket építünk" - mondta, hozzátéve, hogy ilyen értelemben az alapvető legfontosabb közösség, a család.

Kitért arra, hogy Magyarország majdnem kétszer annyit fordít GDP-arányosan a családtámogatásokra mint amennyit Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai átlagosan, amely szintén a családpolitika iránti elköteleződését mutatja.

"Alig van olyan kormány a világon, amely ennyire (...) a családpolitikát helyezné a kormányzás középpontjába, és ezt rendkívüli módon elismerik Spanyolországban is (...). Ez egy nagyon jó megerősítés volt, hogy ilyen nagyra értékelik a magyar kormánynak az ezen a téren tett intézkedéseit" - hangsúlyozta Novák Katalin.

A szakpolitikus elmondta: több résztvevő is kérte a magyar tapasztalatok részletesebb megosztását, hogy abból tanulva saját döntéshozóik felé javaslatokat, kéréseket fogalmazhatnak meg.

A tapasztalatcsere folytatására májusban, Budapesten is lehetőség lesz, egy nemzetközi családpolitikai konferencia keretében - mondta az államtitkár.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×