eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Így kell megvédeni a gyerekeket az internetfüggőségtől

Az internetfüggőség általában a tizenévesek között alakul ki, de ma már egyre inkább érinti a kisebb gyerekeket is - mondta az InfoRádió által megkérdezett klinikai szakpszichológus. A toxikológus szerint a magatartási függőségeket nehéz követni.

Gyarmati Éva hangsúlyozta, függőség az, amikor a tevékenység már az életvezetést és általában a teljesítményeket zavarja. Ha a tevékenységnek az életben meghatározó szerepe lesz és lehetetlenné válik, hogy egy napot is el tudjon képzelni nélküle.

„Sokféle függőség van, a legtöbbnek a problémája ott kezdődik, hogy mindegyiknek van egy adaptív értéke. Az internethasználaté elég nagy, van pozitívuma, hiszen információforrás és általában munkaeszköz. Nehéz eldönteni, hogy mikor kóros” - hangsúlyozta a klinikai szakpszichológus.

Gyarmati Éva elmondta, hogy a fiúkat általában jobban érinti az internetfüggőség és leginkább tizenéves korban alakul ki, de minden egyre korábban kezdődik, így a kisebbek is veszélyeztetettek.

A klinikai szakpszichológus felhívta a figyelmet, célszerű észrevenni, ha egy gyerek mindennapi életét valami úgy határozza meg, hogy az egyéb tevékenységeit zavarja. Ha teljesítményzavarai alakulnak ki, ha elhanyagolja az egyéb tevékenységeit, akár az evés és az önfenntartási tevékenységek kezdenek háttérbe szorulni.

„Nem az internetfüggőségnek vannak káros következményei, hanem annak, ha a függőség mint hajlam megjelenik, mert átalakítja a gyerek életét” - mondta Gyarmati Éva.

Nehéz követni a magatartási függőségeket

Zacher Gábor toxikológus a függőségről az InfoRádióban azt mondta, egyszeri szerhasználattól nem alakul ki. Hozzátette, nincsenek könnyű drogok, a hozzászokási potenciál szerenként eltérő.

„Vannak olyan szerek, amelyeknek nagyon nagy az addikciós potenciálja. A marihuánának nagyjából ugyanolyan, mint az alkoholé, a heroiné és a kokainé jelentősen nagyobb. Vannak olyanok, mint például az LSD, amelyiknek nagyon kicsi a hozzászokási valószínűsége. Olyan, hogy LSD-függőség, szinte nincs is” - mondta Zacher Gábor.

A toxikológus hozzátette, azt, hogy a magatartási függőségek hogyan viszonyulnak egymáshoz, nehéz megmondani.

„Nem tudom sorrendbe állítani az internet-, a mobiltelefon- és akár a szexfüggőséget. Nem beszélve arról, hogy ezek közül sokat nagyon nehéz monitorizálni” - hangsúlyozta Zacher Gábor.

Nem betegség, de ha baj van, pszichológushoz kell fordulni!

Az internetfüggőség nem betegség, nincs külön területe az ellátórendszerben - mondta az InfoRádiónak az ELTE dékánja, a Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék vezetője. Demetrovics Zsolt hozzátette: ugyanakkor érzékelték, hogy a probléma jelentős, ezért a szerencsejátékok miatti segélyhívó szolgálat munkáját kiterjesztik az internetes játékok okozta pszichés zavarok kezelésére is.

„Nem általában az internettel, hanem elsősorban a videójátékokkal van a baj” - emelte ki a Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék vezetője.

A megelőzésről az ELTE dékánja azt mondta, soha nem specifikus dolgokról van szó, azaz nem a videójátékozást kell megelőzni, hanem meg kell próbálni olyan fiatalokat nevelni, akiknek az egészség, annak megőrzése alapvető érték.

„A szülőnek nagy szerepe van abban, hogyan neveli a gyereket, de ha kialakul egy pszichés probléma, nem a szülőnek kell segítenie. A pedagógusnak lehet szerepe abban, hogy felismerje. Ha tényleg gond van, akkor szakemberhez, pszichológushoz kell fordulni” - hangsúlyozta Demetrovics Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×