eur:
394.75
usd:
370.43
bux:
65337.27
2024. április 19. péntek Emma

Arcok 1956-ból - Iván Kovács László

A Corvin-köziek parancsnokaként tárgyalt Nagy Imrével is, ám később árulónak bélyegezték, ezért megszökött. A szovjet intervenció után röplapokon buzdított az ellenállására, és illegális pártot szervezett. Iván Kovács László portréja.

Új műsor indult reggelenként az InfoRádióban. A három-négyperces összeállításokban minden hétköznap egy-egy '56 után-miatt halálraítélt forradalmár alakját mutatjuk be. Összesen 56 portré készül a Nemzeti Emlékezet Bizottságával együttműködésben.

Iván Kovács László

Iván Kovács László raktáros (1930-1957) Corvin-köz 1957. 12. 30.

Portré

A kommunizmust, mint egypártrendszert egyszer és mindenkorra fel akartam számolni, mert ezzel én soha nem értek egyet (...) Szerettem a hazámat, úgy láttam, hogy a két társadalmi rend harcában mi leszünk az ütközőpont, és ezt csak úgy kerülhetjük el, ha Magyarország független lesz.” E két cél, azaz a többpártrendszer megvalósítása és az ország függetlenségének megteremtése vezethetett oda, hogy Iván Kovács László, a corvinisták későbbi parancsnoka az 1956-os forradalomban részt vegyen.

1930-ban, Debrecenben született; édesapja horthysta minősítése és a vele a háború végén, Nyugaton eltöltött egy év minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy a jogi egyetemre nem vették fel. A Közgazdasági Egyetem esti tagozatára járt egy évig, majd 1955-56-ban a József Attila Szabadegyetem hallgatója volt. Eközben bányászként és különböző adminisztratív munkákkal kereste kenyerét. „Mindenütt a labdarúgó tudásom miatt alkalmaztak” –vélekedett erről később.

1956. október 23-án csatlakozott a tüntetőkhöz: ott volt a Sztálin-szobor ledöntésénél, sőt, tagja volt egy küldöttségnek, amely bejutott a Magyar Rádió épületébe, hogy tiltakozzon a karhatalmisták tüntetők elleni brutális fellépése miatt. A Corvin közi felkelőkhöz csatlakozott másnap. A harcokban mutatott bátorsága és megfontolt személyisége odavezetett, hogy parancsnokuknak választották. Ebben a tisztségében vett részt fegyverszüneti és nemzetőrségi tárgyalásokon. Október 28-án Nagy Imrének foglalta össze követeléseiket: az ország függetlenségének biztosítása, a szovjet csapatok kivonása, nemzetőrség szervezése a fegyveres felkelők bevonásával. A kormányhoz és a katonai vezetéshez eltérő módon viszonyult, s emiatt elszigetelődött a Corvin közi parancsnokság többi tagjától. Márton András ezredessel szemben például szívesebben látta volna Maléter Pált a honvédelmi miniszteri poszton. Ez vezetett november 1-jei leváltásához és Pongrátz Gergely főparancsnoki kinevezéséhez. Iván Kovács első parancsnokhelyettese lett a Corvin közi felkelőknek és a Nemzetőrség Operatív Bizottságába is beválasztották. November 4-én felvette a harcot a szovjet csapatokkal, társai azonban árulónak kiáltották ki és miközben a Kilián laktanyába kísérték kihallgatásra, megszökött. 1957 februárjában röpcédulákban szólított fel ellenállásra, Maléter Pál kiszabadítására szövött terveket, és hozzáfogott egy illegális párt, a Turul megszervezéséhez. Programjában a forradalom idején is hangoztatott követelésekkel állt elő: szabad, többpárti választásokat sürgetett, független Magyarországot, a statárium beszüntetését, a bebörtönzött felkelők szabadlábra helyezését.

1957. március 12-én letartóztatták. Első fokon a Pest Megyei Bíróság Major Miklósné vezette tanácsa szervezkedés vezetésének vádjával ítélte halálra. Ügyében egy volt karhatalmista fogoly vallomása sem segített, aki hangsúlyozta, hogy Iván Kovács László a forradalom napjaiban is céljának tekintette minél több ember megmentését. Az ítéletet másodfokon a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa Vida Ferenc elnökletével jogerőre emelte. 1957. december 30-án kivégezték.

Idézetek

Iván Kovács László a kommunista párthoz fűződő viszonyáról és arról, hogy miért csatlakozott a fegyveres felkeléshez 1956-ban: „Ha olvastam a Kommunista Párt történetét és Marx Tőkéjét, tetszett. Én is így szerettem volna valahogy – de a gyakorlatban mást láttam és hallottam –, és féltem a párttól... Később pedig azért fogtam fegyvert, mert nem akartam éhezni és éhezni látni másokat... Jogot akartam mindenkinek, mindenki számára – igazi egyenlőséget”.

Részlet Iván Kovács László tárgyalásán elhangzott vallomásából: „Október 25-én elmentem a Corvin közbe megnézni, hogy mi van ott. Ott nagyobb létszámú fegyveres csoportot találtam. Én is ott maradtam a fegyveresek között. (...) A parancsnokot kerestem, de nem találtam sem őt, sem a helyettesét. (...) Egy csoport megbízott azzal, hogy ideiglenesen legyek én a parancsnok. Én a parancsnokságot elvállaltam. (...) A Corvin közben az volt a jelszó, hogy aki magyar, az velünk van. Én is magyarnak tartottam magam...”

Egy volt ÁVH-s fogoly, Balogh István rendőr főhadnagy a bíróságnak 1957. szeptember 12-én benyújtott írásos nyilatkozatában többek között így írt Iván Kovács László 1956-os szerepvállalásáról: „(...) a velem szemben tanúsított magtartásából ítélve, munkásember gyerekéhez méltóan viselkedett. (...) A vérengzést igyekezett elkerülni, azon volt, hogy minél több embert megmentsen, sok esetben a törvényekre hivatkozott”.

A fellebbezési bíróság a következő érveléssel hagyta helyben az I. bíróság halálbüntetésről szóló döntését: „(...) ellenforradalmár mivoltában oly megrögzöttséget és elvetemültséget mutat, akinek megjavításában, megváltoztatásában a fellebbezési bíróság sem bízhatott. A fellebbezési bíróságnak tehát arra az elvi kérdésre kellett választ adni, hogy a legsúlyosabb büntetés kiszabása kizárt-e az ellenforradalmi szervezkedések, „mozgalmak” olyan elvetemült vezetőivel szemben, akik az államrend megrögzött ellenségei, de egyéni terrorcselekményt nem követtek el, illetve bizonyos fokig ellenezték a mások által elkövetett egyéni terrorcselekmények elkövetését is. A fellebbezési bíróság erre a kérdésre adott válaszában 1957. évi 34. tvr. preambulumára utal, ami a törvényerejű rendelet célját nem csupán a gyilkosok felelősségre vonásában határozta meg, hanem (...) az ellenforradalmi elemek végleges felszámolásában”.

Iván Kovács Józsefné Rábai Margit, Iván Kovács László édesanyja így emlékezett fiatalon elhunyt gyermekére: „Amikor kitört a forradalom, a férjem néhány nap múlva bement Pestre, és kereste a fiunkat. Meg is találta a Corvin közben, a felkelőcsoport parancsnoka volt. Hívta haza, de a fiam azt mondta, neki most ott a helye. (...) Nagyon szép, magas fiú volt, udvarias, halk szavú. Mindenkivel szépen beszélt, még a tárgyaláson azokkal az átkozottakkal is. (...) Az utolsó emlékem róla: láttam homályosan, viszik megbilincselve, és ő aggódva nézett vissza rám. Három nap múlva kivégezték”.

Horváth Zsuzsa, Iván Kovács László egykori szerelme és pertársa így emlékezett arra, hogy Iván Kovács minden racionális érvelés ellenére Magyarországon akart maradni a forradalom leverése után is: „Mit rimánkodtam Iván Kovácsnak, hogy menjen ki, mire vár, hát már szedik össze az embereket, ne tedd ki magad ennek, fiatalember vagy, 27 éves, a színe-java már kimenekült, akkor te mit akarsz. Szabályszerűen azt mondta, hogy ő nem menekül, mert ha a bajtársai meg tudtak ezért az elvért, célért halni, akkor ő nem hagyja el az országot, ő vállalja, ami őrá vár. Meg voltam ezen ütközve. Azt is mondta, hogy a parancsnok nem hagyja el a süllyedő hajót. Mondtam, hogy ne legyél már ennyire fellengzős, csak többet ért egy élő kisegér, mint egy döglött tigris vagy oroszlán. De nem lehetett őt meggyőzni (...)”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×