eur:
393.67
usd:
369.07
bux:
65762.96
2024. április 23. kedd Béla

Többen jogosultak a csokra - a nap hírei

Erős Európai Unióban érdekeltek a V4 országok - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a lengyelországi Krynicában. Folytatja a köznevelés átalakításáról szóló egyeztetéseket az oktatási államtitkársággal a pedagógus sztrájkbizottság. Megkezdődött a nulla százalékos kamatú uniós hitel folyósítása, az első hitelt az FHB Bank szegedi fiókja folyósította gépvásárlásra. A nap legfontosabb hírei szeptember 6-án.

A visegrádi országok egyetértenek abban, hogy szükség van egy erős Európai Unióra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az ellenőrizetlen migrácóval szembeni védekezést minél délebbre kell vinni, így Bulgáriának kell segítséget nyújtani.

A Visegrádi Négyek az Európai Unió leggyorsabban fejlődő csoportja, amely képes Európa jövőjét meghatározni - értékelte a visegrádi csoport és Ukrajna kormányfőinek egyeztetését Beata Szydlo lengyel kormányfő. Robert Fico, szlovák miniszterelnök szintén azt emelte ki, hogy a visegrádi négyek aktívan akarják alakítani az unió politikáját. Ugyanezen a fórumon Bohuslav Sobotka cseh kormányfő megismételte a közös európai hadsereg létrehozásának fontosságát.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint komoly biztonsági kockázatot jelent Magyarország számára az instabilitás a Nyugat-Balkánon. Szijjártó Péter a Szlovéniában megrendezett Bledi Stratégiai Fórumom úgy vélte: elképzelhető, hogy még az ősszel újabb bevándorlási hullám indul el Európa felé.

A török-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt a nemzetgazdasági miniszter és a török miniszterelnök-helyettes Budapesten. Varga Mihály a találkozó után azt mondta: a török gazdaság erőteljesen fejlődött az elmúlt években, ezért is fontos Magyarország számára, hogy kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolatokat ápoljon Törökországgal.

Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre jogosultak köre, miután a kormány úgy döntött, több könnyítést is bevezet az igénylésnél. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta: osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés idején megállapíthatja a jogosultságot. Az igénylésnél 25 éves korig lehet figyelembe venni a gyermekeket.

Megkezdődött a nulla százalékos kamatú uniós hitel folyósítása. A Magyar Fejlesztési Bank már több mint 18 milliárd forint összegű hitelkérelmet rögzített. A Mikro, kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelésére szolgáló hitelprogramban meghirdetett 44 milliárd forintot elsősorban beruházásokra, termelőeszközök és forgóeszközök beszerzésére lehet felhasználni.

Folytatja a köznevelés átalakításáról szóló egyeztetéseket az oktatási államtitkársággal a pedagógus sztrájkbizottság - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné az InfoRádió Aréna című műsorában megismételte kifogásait a szakképzés átalakításával, a kerettantervek kései kidolgozásával, a tananyaggal összefüggésben. Szerinte kérdéses ezek munkaerőpiaci hatása is.

Magyar Termék Nagydíjat és innovációs külön díjat kapott a MÁV Intercity Plusz kocsija. Csépke András a MÁV Start Zrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: a vasúttársaság szakemberei által kifejlesztett, Szolnokon gyártott vasúti kocsik két prototípusa magyar és európai engedéllyel is rendelkezik.

Kialakíthatók a zárt vezetőfülkék az autóbuszokon - döntött a Budapesti Közlekedési Központ, miután egyeztetett a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségével. A munkáltató vállalta, hogy szeptember végéig az összes típusú autóbuszon felméri, illetve megtervezi, miként lehetne zárttá tenni a fülkéket. Az átalakítás még az idén megkezdődhet.

Nincs akadálya a magyar gyártású buszok forgalomba állításának a 3-as metró pótlásában - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A BKK csak keretjellegű műszaki előírásokat határoz meg, konkrét gyártó, típus meghatározására nincs módja. A járművek szállításának határideje módosítható, így a magyar buszgyártók is bekapcsolódhatnak.

Közzétette a roamingdíjakra vonatkozó szabályok módosításának tervezetét az Európai Bizottság. Ennek értelmében az uniós állampolgárok 2017 júniusától évente 90 napig a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhatnak, küldhetnek SMS-t és használhatják az adatkeretüket az Európai Unió területén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×