eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Számos változást hoz az új tanév - a nap hírei

Több mint 1 millió általános és középiskolás diák számára kezdődött meg a 2016/17-es tanév. Október végéig érvényesek a diákigazolványok.

Több mint 1 millió általános és középiskolás diák számára kezdődött meg a 2016/17-es tanév, amely számos változást hoz a tanulók és a tanárok számára egyaránt. A tanév első féléve január 20-ig tart. Palkovics László oktatási államtitkár elmondta: csökkennek a diákok terhei, a szakképzési rendszer átalakításával pedig új köznevelési intézménytípusok jönnek létre. A javasolt változások nem érintik az iskolák helyi tanterveit és a tantárgyi rendszert, így minden évfolyamon bevezethetők. Átalakul a köznevelési intézmények fenntartási rendszere is. Az egész országra kiterjedő illetékességű Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyébe tankerületi központok lépnek. Szólt arról is, hogy szeptembertől 3 és fél százalékkal nőnek a pedagógusbérek az életpálya alapján, ami 3-15 ezer forintos emelést jelent. Beszélt arról is, hogy a becsengetésre csaknem az összes tankönyv megérkezett az iskolákba és a diákok 67 százaléka térítésmentesen kapja meg a kiadványokat.

Október végéig érvényesek a diákigazolványok. Az új dokumentumokat elektronikus úton vagy a közreműködő oktatási intézményen keresztül lehet igényelni.

A Diákhitel Központ tájékoztatása szerint már igényelhető mindkét típusú diákhitel, és a szeptember 15-ig benyújtott kérelmek esetében az igénylők már októberben megkaphatják a hitelt.

Csaknem 200 milliárd forint uniós és magyar kutatás-fejlesztési és innovációs forrásról született támogató döntés a tavaly és idén meghirdetett pályázatokkal összefüggésben - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Pálinkás József az InfoRádióban elmondta: a támogatás egy része infrastrukturális, hogy versenyképes helyzetbe hozza a vállalkozásokat, kutatóintézeteket, egyetemeket.

A felsőoktatásnak egyszerre kell alkalmazkodnia a munkaerőpiaci, gazdasági igényekhez és a kutatás-fejlesztés, innováció kihívásaihoz – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Műszaki Egyetem tanévnyitóján azt mondta: az egyetemek teremtik meg az alapját Magyarország hosszú távú stabil gazdasági növekedésének és társadalmi fejlődésének.

Tanácsadó testületet hoz létre az orvosképzés erősítésére a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón azt mondta: a testület fejlesztési programot készít az oktatás színvonalának emelésére és körülmények javítására.

Az orvosok elvándorlásának csökkenését várja az egészségügyi dolgozók béremelésétől a területért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán az InfoRádióban azt mondta: az átlagos béremelés 26 és fél százalék, minderre 19,2 milliárd forint pluszforrást biztosít a költségvetés. Szólt arról is, hogy az intézkedés az ágazat csaknem 100 ezer alkalmazottját érinti.

A teljes biztonság elérése miatt döntött az újabb kerítés megépítéséről a magyar szerb-határnál a kormány - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón megerősítette: új rendőröket vesz fel a belügyminisztérium és a hadsereget is megerősíti a kormány.

Kinevezte a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ főigazgatójának Takács Tibor vezérőrnagyot a kormányfő. A szervezet létrehozásáról júniusban döntött a parlament, amikor elfogadta a terrorellenes törvénycsomagot.

A szerdai nyíregyházi lövöldözés román gyanúsítottjának kiadását kezdeményezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A román hatóságok Kolozsvárott fogták el az 54 éves, nagyváradi születésű orvost, aki előző nap Nyíregyházán lelőtt egy nőt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. A gyanúsított a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház tüdőgyógyász főorvosa. Sajtóinformációk szerint szerelemféltés állhat a gyilkosság hátterében.

Vasárnap délután 4 óráig kaphatóak jegyek a magyar labdarúgó-válogatott első világbajnoki selejtező-mérkőzésére, amelyet a csapat jövő kedden a Feröer-szigeteken játszik. A meccsjegy.mlsz.hu oldalon 6700 forintos egységáron érhetőek el a jegyekre beváltható utalványok

Esterházy Péter Mercedes Benz című műve nyerte el az évad legjobb magyar drámájának járó díjat. Az elismerést a Színházi Dramaturgok Céhe ítéli oda évente. A történelmi revüt a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta Esterházy Péter. A díjat a júliusban elhunyt író özvegye veszi át szeptember 21-én.

Lejutott négy magyar barlangász a világ legmélyebb pontjára. Az Inverse Everest nevű expedíció elsődleges célja az Abbháziában található, 2.197 méter mély Krubera-Voronya- barlang lefilmezése, lefotózása volt. Az expedícióról szóló film és könyv a tervek szerint tavasszal jelenik meg.

Robbanás történt a floridai űrközpontban, a SpaceX kilövőállásánál. Az amerikai űrügynökség közölte: a kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó vállalat rutinnak számító próbát hajtott végre pilóta nélküli rakétáján a szombatra tervezett kilövés előtt. A SpaceX rakétája a tervek szerint a hétvégén egy izraeli műholdat állított volna pályára.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×