eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az ünnepnap aranyát a női kajak négyes szerezte

Aranyérmes a női kajak négyes. A miniszterelnök szerint Magyarország olimpiai sikerei jelentik a 2024-es budapesti ötkarikás pályázat alapját. Az államalapításra és a kenyér ünnepére emlékeztek a fővárosban és országszerte. A nap hírösszefoglalója.

Aranyérmet szerzett a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összetételű kajak négyes 500 méteren a Riói olimpián. Ez a magyar küldöttség 8. győzelme. Kozák Danuta pedig 5. olimpiai aranyérmét nyerte meg.

A miniszterelnök szerint Magyarország olimpiai sikerei jelentik a 2024-es budapesti ötkarikás pályázat alapját. Orbán Viktor a női kajaknégyes versenye után azt mondta: a riói olimpián elért eredményeivel Magyarországnak megint sikerült megelőznie nála nagyobb és gazdagabb nemzeteket. A kormányfő korábban a riói Magyar Házban rendezett ünnepségen találkozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is. Thomas Bach gratulált a 2024-es magyar pályázat prezentációjához és úgy vélte: a magyarok megértették, miről is szól a gazdaságos rendezést előtérbe helyező Agenda 2020 program. Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma verseng a 2024-es rendezésért, a NOB jövő szeptemberben dönt a helyszínről.

Az államalapításra és a kenyér ünnepére emlékeztek a fővárosban és országszerte. A központi ünnepségek reggel a Parlament előtti Kossuth téren kezdődtek, ahol katonai tiszteletadás mellett a közjogi méltóságok jelenlétében vonták fel Magyarország nemzeti lobogóját. Ezt követte a tisztavatás, amelyen az idén 104 honvédtiszt, közöttük 13 nő tette le az esküt. Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában adta át a Magyar Szent István Rendet Marton Éva operaénekesnek és Makkai Ádám költőnek. Az idén is megnyílt a Parlament, napközben pedig gyermek- és családi programok várták az érdeklődőket a Clark Ádám téren. Kora este ünnepi szentmise kezdődött a Szent István-bazilikánál, ezt a hagyományos ünnepi körmenet követi. Az eseményeket az esti tűzijáték zárta.

Az ország biztonsága, függetlensége és keresztény hagyományai, valamint a Szent István-i örökség védelme állt az augusztus 20-ai politikai üzenetek középpontjában. Kiemelt téma volt még az Európai Unió és a migránsválság is. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János Hódmezővásárhelyen kijelentette: Magyarország soha nem mondott le szuverenitásáról; a keresztény, független állam Szent István öröksége. Trócsányi László igazságügyi miniszter kiemelte: az évekig fenyegető migrációs válság rendkívüli kihívást jelent a közös európai és keresztény értékek, valamint az európai polgárok biztonságának megőrzésében.

A függetlenségre és a keresztény hagyományokra fókuszáltak üzeneteikben az ellenzéki pártok. Az MSZP közleményében azt írta: a kormány a legfontosabb történelmi hagyományokkal fordul szembe, de a párt hisz abban, hogy Magyarország megérdemli a biztonságot és a kiszámítható fejlődést az Európai Unión belül. A Demokratikus Koalíció úgy fogalmazott: a mai Magyarország nem sok mindenben emlékeztet Szent István keresztény országára, és napról napra távolodik Európától is. Az LMP úgy vélekedett: az államot csak a magyar emberek közössége erősítheti meg. A Magyar Liberális Párt pedig arra emlékeztetett, hogy a magyarok is bevándorlókként érkeztek a Kárpát-medencébe. A Párbeszéd Magyarországért Párt közleményében az ünnep tisztaságának védelmét hangsúlyozta.

Az államalapításra emlékeztek a magyarok Kárpátalján is. A központi ünnepséget a Técsőhöz közeli Aknaszlatinán tartotta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség. A rendezvényen magyar állami kitüntetéseket adtak át kárpátaljai magyar pedagógusoknak.

Az erdélyi magyar kulturális élet több jelessége kapott magyar állami kitüntetést Kolozsváron, az államalapítás ünnepén. A díjakat Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár adta át.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint a múltra való emlékezés nem luxus, hanem nemzeti kötelesség. Kelemen Hunor az államalapítás ünnepén Szilágycsehen beszélt erről, ahol egy emlékművet is avattak a település első és második világháborús áldozatainak.

Partnerré válhat Szlovénia és Magyarország a magas minőségű és genetikai módosítástól mentes élelmiszerek piacán. A Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója a szlovéniai AGRA nemzetközi vásár megnyitóján azt mondta: Magyarország élen jár a GMO-mentes élelmiszerek előállításában, Szlovénia pedig a magas minőségű agrár- és élelmiszeripari termékek előállításában erős.

Augusztus 20. Szent István mellett a magyar gazdák ünnepe is – fogalmazott a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor Kunszentmártonban, a Magyarok Kenyere program megyei rendezvényén azt mondta: az egész országnak meg kell becsülnie, hogy a magyar gazdák több mint ezer éve termelik a búzát az ország kenyeréhez. Az idén rekordtermés volt, majdnem egymillió hektár szántóföldön 5,2 millió tonna búzát takarítottak be.

Indul a nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási programja, amely 9 magyar fajta tulajdonságainak megőrzését, fejlesztését és tenyésztését biztosítja. V. Németh Zsolt, az agrártárca egy devecseri szakmai kiállításon azt mondta: a minisztérium előkészítette a szükséges jogszabályi és szervezeti fejlesztéseket, és felosztotta, hogy melyik nemzeti parki igazgatóság melyik őshonos magyar kutyafajtáért felel.

Hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását is szabályozó kormányrendelet. Ennek értelmében az új termékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra. A már forgalomban lévő márkák 2019. május 20-ig átmeneti mentességet kapnak. Az új szabályozás egyelőre a mentolos kivételével, tiltja az ízesített cigaretta és dohány forgalmazását.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×