eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Kvótareferendum, ökumenikus istentisztelet, emlékezés – a nap hírei

Elutasította a választási bizottság az MSZP-s kifogást a kormány kvótareferendummal összefüggő kampányhirdetései ügyében. Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén. A 27 évvel ezelőtti páneurópai piknikre emlékeztek Sopronpusztán.

Elutasította a MSZP alelnökének a kvótareferendummal összefüggő kormányzati hirdetések miatt benyújtott kifogását a Nemzeti Választási Bizottság. Nemény András magánszemélyként azt kifogásolta: a plakát szövege megtévesztő, félrevezető és a kormánynak semleges álláspontot kellene elfoglalnia a kampányban. Az ülésen Rádi Péter, a bizottság választott tagja azt javasolta: a kifogásolt kampányt tekintse a testület politikai véleménynek, amely a közügyek demokratikus megvitatásának része.

A kiíráshoz szükséges 200 ezer helyett összesen 181.318 érvényes aláírást nyújtott be Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő a földügyben kezdeményezett népszavazáshoz. A Nemzeti Választási Iroda most fejezte be az ívek ellenőrzését. Pálffy Ilona, a választási iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság ülésén hangsúlyozta: a törvény és az NVB iránymutatásai alapján határozták meg az ellenőrzési szempontokat. Az ülésen Gőgös Zoltán, a népszavazás kezdeményezője azt mondta: a Kúriához fordulnak, hogy érvényesíteni lehessen annak a több mint 20 ezer választónak az akaratát, akit az NVI nem tudott azonosítani.

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében arról beszélt: az államalapítás ünnepén emlékezni kell Isten megtartó kegyelmére, hiszen nemcsak megáldotta, hanem sokszor meg is szánta a magyar népet. Az istentisztelet végén Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke megáldotta az új kenyeret, végül az egyházi vezetők áldást mondtak a gyülekezetre és a nemzetre. Az istentiszteletet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa szervezte.

Az 1989. augusztus 19-ei Páneurópai Piknikre emlékeztek Sopronpusztán. A magyar-osztrák határ közvetlen szomszédságában lévő településen 27 évvel ezelőtt a békedemonstrációnak indult pikniken megnyílt a határ, és több száz keletnémet állampolgárnak sikerült átjutnia Ausztriába. Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője úgy fogalmazott, hogy ma sokan fenyegetve érzik Európa békéjét és szabadságát, és a területek védelme érdekében vannak az Európai Unión belül a belső határellenőrzések.

Az oktatásért felelős államtitkár szerint hatékony, minőségi oktatási rendszert kell létrehozni, amely hű a hagyományaihoz, de választ ad a jövő kihívásaira is. Palkovics László a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökével mintegy 250 köznevelési intézmény igazgatójának adta át kinevezését. Az államtitkár hangsúlyozta: a szeptemberben induló tanévben új feladatokkal, elvárásokkal kell szembenézniük az átalakított tankerületek új vezetőinek, emellett új felelősséget kapnak az intézményvezetők is. Hozzátette: az érintettekkel folytatott konzultációk után előrelépés történt a diákok terhelése, az intézményvezetői jogkörök és a működtetői viszonyok ügyében.

Gyakorlat-orientált segédanyagnak nevezte a felnőttképzési helyettes államtitkár azt a programtervet, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia, felsőoktatási intézmények és szakmai szervezetek fogadtak el a természettudományi oktatás stratégiai fejlesztésének irányairól és módszereiről. Odrobina László az M1-en elmondta: a segédanyag célja felhívni a figyelmet arra, hogy érdekes lehet a természettudomány. A programterv elektronikusan érhető el, a helyettes államtitkár szerint azért nem jelenik meg tankönyvként, hogy a tanároknak lehetőségük legyen azt saját prezentációkkal bővíteni.

Várhatóan az idén is október közepén indulhat az agrártámogatások előlegfizetése - jelentette be az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Feldman Zsolt egy szakmai fórumon hangsúlyozta: bár az új uniós rendszerben várhatók finomhangolások, maga a szisztéma nem csak több feladatot, de több lehetőséget is ad a gazdáknak. Hozzátette: szeptemberben várhatóan több jogcímen is jelentős összegű támogatási források válnak hozzáférhetővé. Így 40 milliárd forintos agrár-környezetgazdálkodási, 18 milliárdos kertészeti gépvásárlási, 12 milliárdos fiatal gazda támogatási, valamint 4,7 milliárdos időjárási kockázatcsökkentő keret nyílik meg a termelők számára.

Törvénymódosítással kötelezné a kormány az önkormányzatokat arra, hogy a védőnőknek biztosított megemelt béreket meg is kapják az érintettek - értesült a Magyar Idők. A napilap azt írta, az előterjesztés elfogadása esetén a védőnői szolgálatok szeptembertől kötelesek lesznek teljesítményük idén júliushoz viszonyított többlet finanszírozását a védőnők fizetésére fordítani. A lap szerint a védőnői tevékenység finanszírozására jutó fejenkénti 30-35 ezer forintos pluszforrás megérkezett ugyan az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződött munkáltatókhoz, de ennek csak a 12 százalékát kötelesek a munkáltatók odaadni a dolgozóknak.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×