eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Éger István: Az elvesztett orvosok pótlására nem elég néhány év

Éger István: Az elvesztett orvosok pótlására nem elég néhány év

Ha a kormányzat a következő években is folytatja a szeptembertől várható béremelési programot az egészségügyi ágazatban, az csökkentheti az orvos-elvándorlást, ám megállítani ez sem tudja - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

„Az uniós csatlakozás óta eltelt tizenkét évben 5- és 10 ezer közé tehető azoknak a jól képzett szakorvosoknak a száma, akik elhagyták az országot. Ezt a veszteséget érdemben pótolni nem sikerült. Az alapellátásban az üres praxisok száma háromszáz körül van. Ennél sokkal nagyobb probléma, hol 2-2,5 ezerre tehető a nyugdíjkor körül vagy azon túl dolgozó háziorvosok száma” - mondta Éger István.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke hozzátette, rendkívül nagy belső feszültség van a rendszerben és rohamos romlás várható, amennyiben az utánpótlásról nem tudnak gondoskodni.

Éger István a kormány béremelési programjáról úgy fogalmazott: „ez egy jelentős program. Ha folytatódni tud néhány éven keresztül, akkor számottevően tud javítani a helyzetben. Az elvándorlást csökkentheti. A 2012-13-as évi, ennél szerényebb mértékű béremelés is kimutatható, átmeneti, változást hozott a statisztikában.”

Mint Magyar Orvosi Kamara elnöke kiemelte azért átmeneti, mert a folyamatossága és a folytonossága elmaradt, amelynek a levét a rendszer a mai napig issza. Ha ezt a hibát nem követik el, a mostani, jelentős mérték, megmarad, az évtized végére számottevően csökkenhet az elvándorlás.

„Az utánpótlás, az elveszítettek visszapótlása hosszabb folyamat, erre nem elegendő ez a néhány év” - hangsúlyozta Éger István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×