eur:
393.32
usd:
367.76
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kihagyja a Fidesz a Jobbik által javasolt rendkívüli parlamenti ülést - a nap hírei

A férőhely probléma megoldásáért felgyorsítva épülhet meg több börtön. Bizalmat szavazott a szerb parlament az új kormánynak.

Nem vesznek részt a fideszes képviselők a Jobbik által augusztus 22-re javasolt rendkívüli parlamenti ülésen. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az ellenzéki párt választójogi törvényt módosító kezdeményezése veszélyeztetné az október 2-ai kvótareferendum lebonyolítását. A Jobbik azt szeretné elérni, hogy a külföldön élő, magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok is szavazhassanak levélben. A kezdeményezést az MSZP és az LMP is támogatja. A Fidesz szerint nincsszükség és lehetőség a választójogi törvény módosítására és a kezdeményezést támogató ellenzéki pártok valódi célja, hogy megakadályozzák a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazást. A kormány emellett szükségesnek nevezte a kvótareferendummal összefüggő nyári tájékoztatási kampányt és annak folytatását.

Az átlagosnál jobban félnek a magyar válaszadók az álcázott terrorizmus miatt - derül ki az Ipsos nemzetközi tanulmányából. A felmérés szerint 55 százalék zárná le a határokat, míg 72 százalék aggódik. A magyar megkérdezettek közül kevesen gondolják, hogy pozitív hatása van a migrációnak, legtöbben a közszolgáltatásokra, a gazdaságra és a munkaerőpiacra nehezedő nyomás miatt aggódnak. Az európai országok lakóinak kevesebb mint fele bízik az integrációban. A magyarok körében 44 százalék azok aránya, akik derűlátók ebben a kérdésben. Az Ipsos 22 országban 16 ezer - 65 év alatti - embert kérdezett meg a migrációról és a menekültválságról.

Elégedettebbek a csehek és a lengyelek országuk gazdaságával és saját életszínvonalukkal, mint a magyarok és a szlovákok. A felmérést egy prágai közvélemény-kutató intézet készítette a négy visegrádi államban. A kutatás eredménye alapján Csehországban a megkérdezettek 32, Lengyelországban 29, Magyarországon 16, Szlovákiában pedig 15 százaléka tartja jónak országa gazdasági helyzetét. A negatív értékelések aránya a cseheknél és a lengyeleknél egyaránt 24, a magyaroknál 36, a szlovákoknál 46 százalék.

A férőhely probléma megoldásáért felgyorsítva, bürokratikus akadályok nélkül épülhet meg több börtön - mondta a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági helyettese az InfoRádiónak. Lajtár József vezérőrnagy elmondta, hogy az adminisztratív könnyítéssel akár egy évvel hamarabb is befejezhető az összesen 9 települést érintő beruházás, amivel összesen 4500 fővel nő a fogvatartotti létszám. Jelenleg az előkészítés zajlik, 2017-ben megkezdődhet a beruházás, a tervek szerint 2018 második felére be kell fejezni a munkát.

Másfél milliárd forintra emelte a hűtőgépcsere pályázat keretét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Korábban 500 millió forint állt rendelkezésre erre a célra. Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár elmondta: legutóbb az otthon melege programban mintegy 46 ezren pályáztak hűtő- és fagyasztógép cserére a régiókból több mint másfél milliárd forint támogatási igénnyel. Hozzátette: legközelebb augusztus 15-én, hétfőn 8 órától lehet beadni a pályázatot a családi házak energiahatékonysági korszerűsítésére.

Kormánybiztos kinevezését sürgeti a parlagfű elleni védekezés irányítására a jövő nemzedékek szószólója. Szabó Marcell szerint az egészséges környezethez való jog érvényesítéséhez hatékonyabb kormányzati fellépésre van szükség. Úgy vélte: az új koordinátornak önálló és világos feladatkörrel kell rendelkeznie. Szabó Marcel egyetértett a légi felderítés elrendelésével, de azzal már nem, hogy a mintegy 800 ezer hektárra becsült parlagfüves terület közül, eddig mindössze néhány ezret sikerült beazonosítani.

A tavalyinál valamivel kevesebb kárt okoztak a mezőgazdaságban a jégesők. Összesen majdnem 45 ezer hektárra jelentettek be kárenyhítési kérelmet a gazdák, a kicsit kedvezőbb országos kép ellenére azonban főleg Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye egyes településein súlyos gondokat okoztak a nyári jégesők. Mind a négy Veszprém megyei történelmi borvidéken károkat okozott a júliusi jégeső mintegy kétezer termelőt érintve.

Terrorellenes intézkedési tervet készített a német belügyminisztérium az utóbbi hetek támadásai miatt. A javaslatcsomag három területtel foglalkozik: a biztonsági szervek létszámának és technológiájának fejlesztésével, a megelőzés és a társadalmi integráció erősítésével, valamint kemény fellépést szorgalmaz a bűnöző külföldiekkel szemben.

A legmagasabb harckészültségbe helyezte Ukrajna a Krím és a szakadárok uralta Donyec-medencei területek közelében állomásoztatott összes ukrán katonai egységét. Korábban Moszkva azzal vádolta Kijevet, hogy zavart keltő tevékenységet folytatott a Krím félszigeten. Petro Porosenko ukrán elnök arra utasította a kijevi külügyminisztériumot: kezdeményezzen telefonos párbeszédet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és nyugati vezetőkkel.

Bizalmat szavazott a szerb parlament Aleksandar Vucic új kormányának. A miniszterelnök és a miniszterek letették a hivatali esküt. Az áprilisi előre hozott parlamenti választásokon a Szerb Haladó Párt 131 mandátumot nyert a 250 fős törvényhozásban, és egyedül is képes lenne kormányozni, de az új kabinetben a Szerbiai Szocialista Párt politikusai is miniszteri tisztségeket kaptak. A Vajdasági Magyar Szövetség négy minisztériumban kap államtitkári helyet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×