eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Rétvári: hatszorosára nő az Új Nemzeti Kiválósági Program támogatási kerete

Jövőre hatszorosára nő az Új Nemzeti Kiválósági Programra (ÚNPK) fordítható keret - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Farkas Gergely jobbikos képviselő írásbeli kérdésére.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kiemelte: a program céljaira közel 12 milliárd forintot terveztek a 2017-es költségvetésbe, így az idei évhez képest hatszor több ösztöndíj adományozása várható. 2016-ban a tervek szerint mintegy 800-1000 ember támogatását, 2017-ben pedig hozzávetőlegesen 5000-6000 fő támogatását tudja biztosítani a program.

Az államtitkár ismertetése szerint a támogatási összegek tekintetében a meghatározott ösztöndíjakat megfelelőnek tartják, hasonló ösztöndíj-konstrukciókkal összevetve a támogatás mértéke rendkívül előnyös a pályázók számára.

Kitért arra is, hogy a minőségi mutatók alapján az intézmények támogatási kereteinek nagysága eltérő, így egyes intézmények több, más intézmények kevesebb ösztöndíjas helyre jogosultak. Jelezte: az ÚNKP egyszerre tartalmazza az egyéni és az intézményi kiválóság támogatási rendszerének elemeit.

A személyi ösztöndíjon felül ugyanis az összeg negyven százalékának megfelelő támogatást biztosítanak a felsőoktatási intézmény számára, amely az ösztöndíjas támogatott kutatásának költségeire, valamint a felsőoktatási intézmény általános költségeinek (kutatással összefüggő intézményi működési költségek, lebonyolítási költségek) fedezetére fordítható. Az intézményi támogatás biztosításával az egyetem érdekeltté válik abban, hogy minél több tehetséges hallgató tanuljon az intézményben és ezek közül mind többet ösztönözzön nagyobb teljesítményre, illetve arra, hogy minél több kiváló oktató-kutatót alkalmazzon - közölte Rétvári Bence.

Az érintett szakmai szervezetetek bevonásával az ösztöndíjprogram első évének tapasztalatait összegzi a minisztérium, - ahol és amennyiben indokolt - a következő évre vonatkozó pályázati forduló szakmai- és eljárásrendi elemein ezek alapján változtatni fognak - jelezte az államtitkár.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×