eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nagy Sándor Gyula: jó hangulat, latin mentalitás jellemzi majd az olimpiát

Nagy Sándor Gyula: jó hangulat, latin mentalitás jellemzi majd az olimpiát

Bár még nem készültek el mindennel, de a riói szervezők készen állnak a nyári játékok lebonyolítására - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika szakértő szerint az elmúlt hetekben érezhetően nőtt az olimpia támogatottsága a helyi lakosság körében.

A riói rendezők készen állnak a nyári játékok megrendezésére, bár az olimpia első napjaiban még lehet számítani munkálatokra - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézete vezető kutatója.

 „Az olimpia meg lesz tartva, mindenféle szükséges sportinfrastruktúra készen van, bizonyára lesznek olyan útszakaszok, amelyeket még a megnyitó napján fognak aszfaltozni, tehát a latinos mentalitás érződni fog. Felkészültek és rendkívül magas, 85 ezer fős fegyveres jelenléttel állnak készen a biztonsági erők is Rio de Janeiro államban. Még több pénzzel, idővel fel lehetett volna jobban készíteni Rio de Janeiro-t, de ennyiből nagyjából ezt lehetett kihozni.”

 A Latin-Amerika szakértő szerint az elmúlt időszakban a nemzetközi közvéleményben a negatívumok uralták a közbeszédet, de arra számít, hogy jelentősebb negatív hírek nélkül zajlanak majd le a játékok.

„Nem azt mondták, hogy az infrastruktúra 98,5 százaléka elkészült, hogy az odaérkező olimpikonok 95 százaléka elégedett, hanem azt mutatják, aki elégedetlen, panaszkodik és lemondta. Biztos, hogy nem német precizitással lesz megszervezve a rendezvény. Biztos vagyok benne, hogy lesznek kisebb-nagyobb problémák, biztos, hogy fogunk olyan híreket hallani, hogy eltévedt sportolókat kiraboltak, de bizonyos fokú humorral és latin mentalitással fognak ezekre válaszolni.”

Nagy Sándor Gyula kiemelte, hogy az elmúlt hetekben érezhetően nőtt az olimpia támogatottsága a helyi lakosság körében.

„Amikor májusban kint voltam, még a rióiak jelentős része azt mondta, a sok felújítás, útlezárás, építkezés zavarja őket, és jó lenne már túllenni rajta. Nemrég budapesti látogatásról hazatért riói barátaim mesélték, hogy három hét alatt komoly változás történt, azt látják, hogy mindenhol karneválokat szerveznek, utcai felvonulások vannak. A rióiak elkezdték ünnepelni, hogy olimpia, sport lesz, elkezdték az ingyenjegyeket igényelni. A helyi lakosságnak ugyanis jó néhány sportrendezvényre ingyenes a belépés. Azt gondolom, nagyon jó hangulatú lesz az olimpia, a helyi lakosság nagyon pozitívan fog hozzáállni.”

A szakértő hozzátette: a helyieknek is az az érdekük, hogy a lehető legszebb képet mutassák magukról.

A kiutazóknak számítaniuk kell veszélyes szituációkra – hangsúlyozta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. Nagy Sándor Gyula szerint azonban ezeket meg lehet előzni.

„Simán előfordulhat, hogy az embert a metrón kizsebelik, ez a jobbik eset, a rosszabbik az, ha egy sarkon kirabolják. Körbeveszi tíz suhanc, azt mondják, tetszik az órája, nyaklánca és ilyenkor nem szabad vitatkozni velük. A sportolókat, ha a szabadidejükben elmennek várost nézni, érhetik kisebb-nagyobb atrocitások. Ezekre fel lehet készülni: nem ajánlott hordani a drága órát, nyakláncot, gyűrűt, illetve azember nem hordja magánál minden pénzét, bankkártyáját, útlevelét és a legjobb mobiltelefonját.”

Nagy Sándor Gyula szerint a brazil hatóságok kellően felkészültek arra, hogy a biztonsági kockázatokat csökkentsék a nyári játékok alatt.

„A három nagy, kifejezetten turistazóna minden sarkán rendőrök állnak, ott jó eséllyel ilyen rablások sem fognak előfordulni. Az Ipanema-Copacabana tengerparti sáv és környéke alapvetően biztonságos, de három-négy utcával a Copacabana tengerpart után már elkezdődnek a favellák.”

A Latin-Amerika szakértő azt is hangsúlyozta, hogy a Rio-öböl egy része koszos, de bizonyos szakaszai alkalmasak az úszásra.

„Fürödtem abban az öbölben, amire most is azt mondják, hogy úszásra és sportra alkalmatlan. Az öböl egyébként hatalmas, vannak olyan részei, amelyek tiszták és akár a kisgyerekek is megmártózhatnak benne, én is így tettem és semmi bajom nem lett. Az biztos, hogy olyan részei is vannak, amelyek nagyon koszosak, egy hosszútáv úszást nem biztos, hogy be mernék vállalni.”

 Nagy Sándor Gyula hozzátette, a száraz időjárás miatt nagyobb esőre nem kell számítani Rióban, így rossz minőségű csatornahálózat nem okozhat nagyobb gondot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×