eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

HÉV vagy villamos Csepelen?

Nem a HÉV-et villamosítaná, hanem az észak-déli regionális gyorsvasút, vagyis az 5-ös metró megvalósítását készítené elő a Párbeszéd Magyarországért - mondta az InfoRádiónak a párt elnökségi tagja.

„A Magyar Közlönyben megjelent információk alapján július 20-án született egy kormányhatározat arról, hogy az olimpia rendezéshez kapcsolódó bizonyos beruházások engedélyezési terveinek elkészítéséhez forrást biztosít a kormány. Ebben szerepel a csepeli HÉV villamoshálózatba történő integrálása is” - mondta Hudák János.

A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja hozzátette, ez alapján úgy tűnik, eldöntött tény, hogy villamossá alakítják a HÉV-et, és ennek az engedélyezési tervei készülnek a közeljövőben.

„Szakértők aggályaikat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ez megvalósítható-e, optimális-e. Még nem tudni, hányas villamosvonalakba akarják integrálni, ezért úgy gondoljuk, amíg ez nem tisztázódik, nem szabad elkészíteni az engedélyezési eljárási terveket ” - hangsúlyozta Hudák János.

Az ellenzéki párt csepeli önkormányzati képviselője kiemelte, álláspontjuk szerint a budapesti hosszú távú tervekben szereplő, 2030-ig előirányozott észak-déli regionális gyorsvasút, az úgynevezett 5-ös metró megvalósítását kellene elkezdeni.

„A jelenlegi csepeli és a ráckevei HÉV összekapcsolását jelentené, sőt a távlati tervek szerint a szentendreivel is össze lehetne kötni. Ha ehelyett a villamossá alakítás történik meg, ez a hosszútávú terv sérül” - jegyezte meg Hudák János.

A PM elnökségi tagja az aggályaikról azt mondta, a villamosítás elfogadott mestertervében több helyen is szerepel, hogy régi Tátra villamosokat használnának a vonalakon, bár ezt a fideszes vezetés többször is cáfolta. A párt úgy gondolja, a HÉV-nek a villamosoknál sokkal nagyobb a kapacitása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×