eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma

A frissdiplomások és az idősek aktivizálása lehet megoldás a munkaerőhiányra

Számos vállalatnál nincs program a frissdiplomások alkalmazására és az idősebbek megtartására, pedig ez megoldást jelenthetne a társadalom elöregedése miatt kialakuló munkaerőhiányra - erre következtetésre jutott a negyedéves nemzetközi Workmonitor felméréséből a Randstad személyzeti tanácsadó.

Az MTI-hez kedden eljuttatott felmérés szerint a munkavállalók kivándorlása, a társadalom elöregedése, valamint a szakképzés és a munkáltatói igények ellentmondásainak következtében egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány Magyarországon. Az elemzés szerint 2030-ra Magyarországon minden ötödik lakos be fogja tölteni a 65. életévét.

A 34 országra kiterjedő kutatásból kiderült: mindössze a megkérdezett magyarok fele bízik abban, hogy a következő 5 évben nőhetnek a fiatalok elhelyezkedési esélyei, és csak minden negyedik válaszadó számít az idősebbek foglalkoztatásának javulására.

Magyarország ezzel világ a legpesszimistább országai között van, és az említett korosztályok bevonására irányuló céges programok tekintetében is le van maradva - közölték. A megkérdezett magyar dolgozók alig 60 százaléka mondta, hogy a munkahelyén van friss diplomások bevonását célzó program, és mindössze feleannyian számoltak be az 55 év felettiek foglalkoztatása érdekében életre hívott kezdeményezésről.

Minden második megkérdezett szerint a vállalatok sikeres hosszú távú működéséhez elengedhetetlen lenne az idősebbek megtartása. Ebben a korosztályban a legnagyobb problémát a friss tudás elsajátításának nehézkessége okozza. A megkérdezettek kétharmada szerint az 55 év felettieknek már nehezükre esik új ismereteket szerezni, ami befolyásolhatja a munkavégzésüket is. Ahhoz, hogy ez a korcsoport is hatékonyan dolgozhasson, továbbképzésekre lenne szükség - tartalmazza a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×