INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

inforádió

munkaerőhiány

belföld

A frissdiplomások és az idősek aktivizálása lehet megoldás a munkaerőhiányra

InfoRádió / MTI

Számos vállalatnál nincs program a frissdiplomások alkalmazására és az idősebbek megtartására, pedig ez megoldást jelenthetne a társadalom elöregedése miatt kialakuló munkaerőhiányra - erre következtetésre jutott a negyedéves nemzetközi Workmonitor felméréséből a Randstad személyzeti tanácsadó.

Az MTI-hez kedden eljuttatott felmérés szerint a munkavállalók kivándorlása, a társadalom elöregedése, valamint a szakképzés és a munkáltatói igények ellentmondásainak következtében egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány Magyarországon. Az elemzés szerint 2030-ra Magyarországon minden ötödik lakos be fogja tölteni a 65. életévét.

A 34 országra kiterjedő kutatásból kiderült: mindössze a megkérdezett magyarok fele bízik abban, hogy a következő 5 évben nőhetnek a fiatalok elhelyezkedési esélyei, és csak minden negyedik válaszadó számít az idősebbek foglalkoztatásának javulására.

Magyarország ezzel világ a legpesszimistább országai között van, és az említett korosztályok bevonására irányuló céges programok tekintetében is le van maradva - közölték. A megkérdezett magyar dolgozók alig 60 százaléka mondta, hogy a munkahelyén van friss diplomások bevonását célzó program, és mindössze feleannyian számoltak be az 55 év felettiek foglalkoztatása érdekében életre hívott kezdeményezésről.

Minden második megkérdezett szerint a vállalatok sikeres hosszú távú működéséhez elengedhetetlen lenne az idősebbek megtartása. Ebben a korosztályban a legnagyobb problémát a friss tudás elsajátításának nehézkessége okozza. A megkérdezettek kétharmada szerint az 55 év felettieknek már nehezükre esik új ismereteket szerezni, ami befolyásolhatja a munkavégzésüket is. Ahhoz, hogy ez a korcsoport is hatékonyan dolgozhasson, továbbképzésekre lenne szükség - tartalmazza a közlemény.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018