eur:
394.4
usd:
370.04
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A nemzetgazdasági miniszter szerint biztonság jellemzi a jövő évi költségvetést - a nap hírei

Nemzeti autóbusz-gyártási stratégiát dolgoz ki a kormány. Már nem Százhalombatta díszpolgára Kiss László.

A nemzetgazdasági miniszter szerint kiszámíthatóság és biztonság jellemzi a 2017-es központi költségvetést, amely az adócsökkentés és az otthonteremtés büdzséje is. Varga Mihály az Országgyűlésben a törvényjavaslat általános vitájában fő célkitűzésként jelölte meg, hogy az állam hiány nélkül működjön jövőre. Hozzátette: a jövő évi büdzsé 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti államháztartási hiánnyal számol. Az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács megalapozottnak tartja a 2017-es költségvetési törvényjavaslatot, az ellenzéki pártok viszont bírálták azt.

Nemzeti autóbusz-gyártási stratégia kidolgozásáról és végrehajtásáról határozott a kabinet - közölte a kormányszóvivő. Kovács Zoltán arról számolt be: a cél a magyarországi buszgyártás versenyképességének növelése. A kabinet a következő három évben olyan stratégiát dolgoz ki, amely biztosítja, hogy a magyar buszgyártás minőségi és mennyiségi szempontból egyaránt helyt állhasson a nemzetközi versenyben. Hangsúlyozta: a Budapesttel folyó tárgyalásokon is azt kérte a kormány, hogy a főváros vegye figyelembe ezt a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő fontosságú kormányzati szándékot.

A főpolgármester szerint a 3-as metró felújítása miatt szükséges járműpótlás megoldása szolgáltatás-megrendeléssel, nem jelenti azt, hogy a MABI-BUS Kft.-től kellene buszokat vásárolni. A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén dönthet az ügyben. Tarlós István alaptalannak nevezte azokat a sajtóhíreket, miszerint a kormány a MABI buszok vásárlására ösztönözné a fővárost.

A Rolls-Royce szállítana irányítástechnikát a Paks 2 projekthez. A világ egyik vezető nukleáris irányítástechnikai szolgáltatója az erőmű potenciális beszállítójaként mutatkozott be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az elmúlt 40 évben a Rolls-Royce valamennyi reaktortípushoz tervezett, gyártott, szerelt és korszerűsített analóg, illetve digitális irányítástechnikai rendszereket, ezeket több mint 20 ország 200 atomreaktora használja.

Az alapellátó orvosok szövetségének elnöke szerint, csak drasztikus állami forrásemeléssel lehetne elérni, hogy ne maradjanak háziorvosi ellátás nélkül az emberek. Selmeczi Kamill az InfoRádióban elmondta: egyre több nyugdíjas korú háziorvos adna túl a praxisán, utánpótlás azonban nincs. Az állandó háziorvossal nem rendelkező körzetek száma hat év alatt 90 százalékkal emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, egy rendelő átlagosan csaknem 1500 beteget lát el, de a nagyobb városokban akár 2000 fős praxisok is előfordulnak, egy betegre nagyjából 5 perc jut.

Magyarország nyerte a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét Budapesten. A második helyen Norvégia, a harmadikon Svédország csapata végzett. A világ legrangosabb szakácsversenyének kontinensviadalán 20 ország séfjei küzdöttek meg egymással, Magyarországot Széll Tamás képviselte. A világdöntőt 2017-ben Lyonban rendezik.

Egyhangúlag elfogadta Kiss László lemondását a százhalombattai díszpolgári címről a képviselő-testület. A város polgármestere az InfoRádióban arról számolt be: már az uszoda sem viseli az úszóedző nevét. Vezér Mihály elmondta, hogy a korábbi úszó szövetségi kapitány Százhalombatta érdekeit szem előtt tartva hozta meg lemondó döntését. A városvezető megerősítette, hogy a nemi erőszak miatt elítélt Kiss László találkozott az áldozattal Takáts Zsuzsannával, akitől elnézést kért.

Átlépte a százmilliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által az átalakuló térségnek nyújtott finanszírozások értéke. A pénzintézet újraválasztott elnöke a szervezet éves londoni közgyűlését megnyitó beszédében elmondta: a bank alapítása óta eltelt 25 évben az EBRD több mint 4500 programra 105 milliárd euró finanszírozást vagy befektetést nyújtott 37 országnak. Sir Suma Chakrabarti szerint az EBRD tevékenységi területének legfejlettebb országcsoportja, vagyis a közép- és kelet-európai uniós térség az elmúlt negyedszázadban csaknem 20 milliárd euró fejlesztési finanszírozáshoz jutott. A szervezet újraválasztott elnöke bejelentette azt is: az EBRD Budapesten tartja a gazdasági növekedés és a beruházások lehetőségeit feltáró konferenciáját az év második felében.

A lakossági ügyfelek számára 200 ezer forintig díjmentes lett a pénzváltás a postákon - közölte a Miniszterelnökség. Alkalmanként legfeljebb 200 ezer forint összeghatárig legfeljebb 10 darab nagycímletű bankjegyet, 30 darab kisebb címletű bankjegyre lehet váltani ingyenesen a postafiókokban. A lakosság szintén díjmentesen válthatja fel a legfeljebb 4000 forint értékű bankjegyet, legfeljebb 20 darab érmére. Ezeken felül a posta díj ellenében végzi a szolgáltatást.

Életének 86. évében elhunyt Réz Pál Széchenyi-díjas irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, műkritikus. 1951-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztőjeként, 1989-től a Holmi főszerkesztőjeként dolgozott. 1988-ban József Attila-, 2004-ben Széchenyi-díjat, 2008-ban pedig a Prima-díjat kapott.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×