INFORÁDIÓ 
2019. december 7. szombat
Ambrus

közoktatás

pedagógussztrájk

psz

Gallóné: lesz szerdán pedagógussztrájk

InfoRádió

A sztrájk nem vált okafogyottá, ezért megtartják a szerdai az egész napos pedagógus sztrájkot - mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné kiemelte, 3 pontban még mindig nem tudtak megegyezni. A fővárosi bölcsődék csaknem fele sem fog kinyitni holnap, de minden iskolában lesz felügyelet.

"Nincsen megállapodás a KLIK működéséről, az intézményfenntartásról. Bár sok olyan pont teljesül, amit az intézményekkel kapcsolatban kértünk, de ez még nem lefutott ügy. A szerdai sztrájk meghirdetésének másik három pontjában azonban nincs előremozdulás" – hangsúlyozta Galló Istvánné.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke hozzátette: bár hétfőn Palkovics László államtitkár úgy nyilatkozott, hogy az oktató-nevelő munkát segítő kollégáknak a 2016-os évre 70 ezer forint béren felüli juttatást tudnának adni két részletben, ez számukra elfogadhatatlan. Az ajánlat ugyanis csak és kizárólag a KLIK-ben dolgozó oktató-nevelő munkát segítőket érinti, és nem vonatkozik az önkormányzatok fenntartásában lévő óvodák esetében a dadusokra, az óvodatitkárokra, vagy a szakképzésben a szakoktatókra, a laboránsokra, tehát mindazokra a kollégákra, akik a szakképzés intézményeiben az oktató-nevelő munkát segítik.

„Nincs előrelépés a pedagógusok 22 órás kötelező óraszámának visszaállítása kérdésében, és a pedagógusok minőségi munkájáért járó határozott idejű keresetkiegészítés ügyében sem. Ezért nem vált okafogyottá a szerdai sztrájk” - hangsúlyozta Galló Istvánné.

Ami pedig az intézményfenntartást illeti: a PSZ szerint az intézmények státuszát kell még világosan tisztázni, azt, hogy mennyire lesznek önállóak gazdaságilag, munkajogilag és szakmailag.

„Ha az intézmények az önállóságukat visszakapják, akkor a köznevelés rendszerének egy jelentős problémája megoldódik” - mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Azzal a más szakszervezetekhez intézett kezdeményezéssel kapcsolatban, hogy álljanak le tevékenységükkel öt perce, Galló Istvánné elmondta: azt szerették volna elérni, hogy legyen ez egy üzenet, milyen körülmények között született meg a még elégséges szolgáltatásról a megállapodás a kormánnyal. Tudniillik előre megüzente a kormány, hogy ő mit tart annak.

„Olyan feltételeket szabott a kormány egy jogszerű sztrájkhoz, amit ha bírósághoz viszünk, ott ezt megnyertünk volna – akkor viszont kicsúsztunk volna az április 20-i sztrájk megtartásából és ez már az érettségit veszélyeztette volna. Tehát ez az öt perc – amikor mondjuk lassabban megy a metró vagy a busz, vagy mindenütt kitűzik a kék szalagot, a kék zászlót - legyen a szolidaritás jele, legyen figyelmeztetés. Csak ennyit kérünk. Aki ezzel nem ért egyet, vagy nem teheti meg, hogy bármit is tegyen, annak nem kell semmit sem csinálnia” - fogalmazott Galló Istvánné.

 Az április 20-i egész napos sztrájkhoz szociális ágazati és bölcsődei dolgozók is csatlakoznak. Az egészséges szolgáltatásról bírósági végzésük is van, így törvényes lesz a munkabeszüntetés – mondta az InfoRádiónak a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Szűcs Viktória közölte: a bölcsődéknek ne kell kinyitnia a sztrájk idejére, de erről 48 órával korábban tájékoztatni kell a szülőket.

Az iskolákban lesz ügyelet a sztrájk idején.

Kapcsolódó hang

Gallóné a szerdai pedagógus sztrájkról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018