eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Juhász Árpád önmérsékletre int

Geológusként alapvetően változtatta meg a gondolkodását a fenntarthatóság - állítja Juhász Árpád, aki a témahét megnyitóján tart előadást a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjainak. Személyes példáján szeretné bemutatni, hogy a mindennapokban miként élhetünk környezettudatosabban, és úgy véli: a kulcsszó az önmérséklet.

„Amikor születtem – lévén, hogy 80 éves vagyok –, az a fogalom, hogy fenntarthatóság még nem létezett. Senki nem számolt ezzel. Ráadásul amikor megszülettem, még nem egészen két milliárd ember élt a Földön, most pedig már 7 és fél milliárd felé közelít. Akkoriban sokkal kevesebben használták azt a sok földi jót, amiből mi most egyre nagyobb falatokat harapunk ki – beleértve a termőföldet, a vizet, a tiszta levegőt” – idézte fel a geológus.

„Amikor geológiát végeztem az egyetemen, akkor a vas és acél országa időszakában éltünk. Én is azonosultam azzal a filozófiával, hogy a legfontosabb dolog minél több nyersanyagot kitermelni, legyen minél több kőolaj, földgáz, kőszén” - részletezte.

„A hetvenes évek környékén érkeztek Magyarországra azok az első könyvek, amelyek engem is elgondolkodtattak, és amelyek hatására nagyon lassan átestem egy belső átalakuláson, metamorfózison. Így egy geológus is a különböző bányászati beavatkozásokkal vagy a fosszilis energiahordozók elégetésével kapcsolatos tevékenységét áthangolhatja, figyelhet magukra a károkra, figyelhet arra is, hogy milyen negatívumok születhetnek ebből” - fogalmazott Juhász Árpád.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mi lehet az a hívó szó, amiből a gyerekek is megértik ennek a fontosságát, úgy válaszolt, hogy meglátása szerint azt a mohóságot, hogy a világban mennyire a pénz játssza a fő szerepet, ők is észlelik, és azt, hogy mennyire a technikai civilizációnak az új vívmányai állnak reflektorfényben.

„És ha csak arra fel tudom hívni a figyelmüket, hogy nagyon apró dolgokkal is lehet befolyásolni azt, hogy a Föld és az ember viszonya milyen, akkor ezt 7 és fél milliárd emberre kivetítve hatalmas pozitív változásokat lehet generálni” - mondta.

„Én például a lakókörnyezetemben olyan apró változtatásokat tettem, mint hogy körbeszigeteltem az öreg, több mint száz éves házamat, hogy lehetőleg ne szökjön belőle a hő. Mindenütt energiatakarékos izzók vannak, valóban benyomom este a tévékészüléken, hogy ne csak a távirányítóval kapcsoljam ki. A kertemben olyan lombos fákat ültettem, amelyek télen és kora tavasszal – amíg nincsenek lombok – átengedik a napfényt, így hozzájárulnak a házam pozitív hőmérlegéhez, nyáron viszont a lombjaikkal a túlzott melegtől, a napsugárzás közvetlen hatásától megvédik a házamat. Az ereszemből pedig minden fám tövéhez vezettem egy-egy csövet, hogy az esővíz minél hatékonyabban eljusson ezeknek a gyökérzetéhez” - osztotta meg tapasztalatait.

Így általában az önmérséklet és a kicsit visszafogottabb életvitel szerepelnek a kulcsszavaink között – összegezte a felelős és fenntartható gondolkodás tanításának fő üzenetét Juhász Árpád geológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×