eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újabb területeken is segíthet a Csányi Alapítvány

Újabb 45 fővel bővül a Csányi Alapítvány által felkarolt gyermekek száma - mondta az alapító Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a kiválasztott tehetséges gyerekek eddig igazolták a várakozásokat, és éltek az alapítvány nyújtotta lehetőségekkel. Csányi Sándor tervezi, hogy más térségben is megjelenik az alapítvány, bár döntés még nincs erről. A Csányi Alapítvány operatív igazgatója arról beszélt: 2-3-szoros a túljelentkezés évente. Radoszáv Miklós hozzátette: a legnehezebb döntés a gyerekek kiválasztása.

„A Csányi Alapítvány Életút Napja minden évben egy bemutatkozás a gyerekek részéről, hogy mit tanultak az elmúlt évben. Minden évben bővítjük az alapítvány létszámát, most 300-an vagyunk, de már 45 gyerek beválogatásra került, aki hamarosan az alapítványba kerül, így már 345-en leszünk. Szép lassan haladunk” - mondta az alapító.

„Sajnos az alacsony kamatkörnyezet nem használ az alapítvány befektetéseinek, így a folyó költségek fedezése egyre nehezebb a meglévő tőke lekötésével” - tette hozzá.

Csányi Sándor elmondta, a beválogatások kapcsán ismét azt látja, hogy borzalmas helyzetben élnek emberek, családok, és szükség van erre a tevékenységre.

„Úgy érzem, hogy megint 45 olyan gyereket tudtunk kiválasztani, akik nagyon tehetségesek, és az alapítvány segítségével többre juthat, mint az alapítvány nélkül” - véli az OTP elnök-vezérigazgatója.

Arra a kérdésre, hogy minden esetben igazoltnak látták-e azt, amit 5-8 évvel korábban a szakmai grémium eldöntött, Csányi Sándor úgy fogalmazott, hogy ha összességében kell beszélni róla, akkor a válasz igen.

„Nyilván volt néhány – három-négy – eset, ahol úgy érzem, hogy az a gyerek, akit beválogatottunk, nem élt azzal a lehetőséggel, amit felkínáltunk, de többségében, szinte száz százalékban azt mondhatom, hogy megbecsülték azt, amit kaptak, és éltek vele” - fogalmazott az alapító.

A Csányi Sándor a programban azt tartja elsődlegesen fontosnak, hogy

a gyerekek eljutnak egy olyan iskolai képzettségig, amihez egyébként nem biztos, hogy eljutnának.

„Mire befejezik az egyetemet, nemcsak az iskola által adott képzésnek, de az alapítványon keresztül kapott számítástechnikai, nyelvi képzésnek köszönhetően is kiváló eredményeket tudnak elérni” - mondta az OTP elnök-vezérigazgatója.

„Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy összetartsuk ezeket a gyerekeket. Láthatjuk, hogy az egyetemmel nem ér véget az alapítványi részvétel, visszajönnek az Életút Napra, nagyon szívesen segítenek, önkénteskednek. A példájuk biztatást jelent azoknak, akik még általános iskolába járnak, hogy lehet nagyon szép eredményeket elérni nehezebb környezetből is” - hangsúlyozta.

„Tervezem, hogy más területekre is megyünk tovább. De mindig konzervatív voltam gazdálkodási értelemben, tehát akkor megyünk tovább, ha évtizedekre előre megvan a megfelelő bázis. De abban biztos vagyok, hogy tovább fogunk lépni, lesznek új helyszínek” - mondta az alapítvány alapítója.

„A legnehezebb döntés a gyerekek kiválasztása”

Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója szerint a legnehezebb feladat mindig az a döntés, hogy kik kerülnek be a programba.

„A szakmai beválogatás már megtörtént, és május 3-án dönt a kuratórium arról a három új csoportról, amiben összesen 45 gyerek lesz Nagybajomban, Pécsett és Mohácson” - közölte Radoszáv Miklós.

Kifejtette, hogy ötödikes kortól lehet támogatást kapni. A negyedik második félévében válogatjuk be őket, nyáron már dolgozunk a gyerekekkel, de az intenzív munka az ötödik osztályban, szeptemberben kezdődik, és 10-14 évig, a diploma megszerzéséig tart.

„A legnehezebb döntés mindig a bekerülésről szól, mert utána már a miénk, a szakembereké a munka. De hogy ki legyen az a 15 gyerek, akinek esélyt adunk, az egy nagyon nehéz döntés” - fogalmazott az operatív igazgató.

„Két-háromszoros szokott lenni a túljelentkezés: idén a 45 helyre 90 pályázónk volt. Hozzátette: idén elég nagy számban voltak nevelőszülőknél vagy gyerekotthonban élő gyerekek is a pályázók között. Korábban is voltak és vannak állami gondozásban élő gyerekek a pályázók között, de idén még nagyobb számban voltak” - mondta.

Véleménye szerint

az persze, hogy a gyerekek tehetségesek, még nem jelenti azt, hogy nincsenek nehézségek.

„Azt szoktam mondani a kollégáimnak, hogy akkor lenne nagy baj, ha minden nagyon flottul menne. Mert szerintem egy tehetséges gyereknek igen sok baja van a világgal, valószínűleg azért, mert sok mindent nem ért, vagy gyorsabban gondolkodik a világról. Részképesség-zavarokkal idén több helyszínen is találkoztunk, de ettől a gyerek még kiváló tehetség lehet például a zenében. Ezért erre a tesztek összeállításánál, értékelésénél külön figyelünk” - fogalmazott Radoszáv Miklós.

Hozzátette: ha a mi javaslatainkat a kuratórium elfogadja, akkor lesz olyan gyerek a beválogatottak között, akinek van ilyen problémája.

„Olyan új módszereket alkalmazunk az oktatásban, ami főként a csapatban való munkára tanít, minden képzésünkön erre törekszünk. Azt gondolom, hogy a csapatban való gondolkodás a jövő, nem lehet úgy eredményt elérni, és nem is fog olyan személy a munka világában elhelyezkedni, aki nem tud csapatban dolgozni” - véli.

Idén az alapítványból újabb 25 gyerek felvételizik egyetemre, főiskolára.

„Ha őket is felveszik, akkor közel 50 egyetemistánk lesz. A mostani 38 egyetemistának a tanulmányi átlaga közelíti a négyest, heten 4,5 feletti kreditindexes átlagot szereztek, és van közöttük olyan, aki már másodjára köztérsasági ösztöndíjas. Ez igazolja a program sikerét” - mondta a Csányi Alapítvány operatív igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×