eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Már érkeznek az szja bevallások az adóhatósághoz

Március végéig mintegy 890 ezer adózó nyújtotta be maga a személyijövedelemadó-bevallását, több mint 300 ezren kérték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködését, és mintegy 220 ezren töltötték ki a bevallási nyilatkozatot, ami az idei év újdonságaként adóhatósági adómegállapítást jelent - közölte az adóhatóság.

Tavaly a NAV akkori közlése szerint mintegy 800 ezer adózó nyújtotta be szja bevallását március végéig, emellett több mint 375 ezren kérték a NAV közreműködését az elkészítésében.

A NAV a bevallásokban előforduló, többségében egyszerű tévesztéseket hivatalból, az egyéb hibákat az ügyfelek közreműködésével már javarészt javította.

Az szja-bevallások jellemző hibája az idén is, hogy a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás, a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallásban pedig nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím. Gyakori az is, hogy nem tüntetik fel az adószámot, ami az adószámos magánszemélyek esetén is kötelező. Sűrűn előfordul továbbá, hogy hiányosak a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok, valamint a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel, vagy hiányzik a bevallásból.

A NAV honlapjának új szja aloldalán ( www.nav.gov.hu/szja/szja) - amit eddig mintegy 100 ezren kerestek fel - elérhető általános nyomtatványkitöltő program segít a hibák elkerülésében, illetve javításában, sőt, bizonyos adatokat az alapadatok megadása után önállóan kiszámol - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A kitöltő program az "Szja-bevallások letöltése egyszerűen" menüpont alatt néhány kattintással letölthető és telepíthető, az elektronikusan kitöltött nyomtatvány pedig az ügyfélkapun át pillanatok alatt továbbítható a NAV-hoz.

Akinek még nincs ügyfélkapuja, a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül regisztrálhat. Ehhez a személyes okmányokon túl egy működő e-mail címre és egy jelszóra van szükség. Akik a központi ügyfélszolgálatokon ügyfélkapu ügyintézésre időpontot foglalnak, elkerülhetik a sorban állást - írja közleményében az adóhatóság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×