eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Pluszpénzért sem akarnak dolgozni az eladók vasárnap

Pluszpénzért sem akarnak dolgozni az eladók vasárnap

Most vasárnap 200 százalékos bérpótlék ellenében sem szeretnének a kereskedelmi dolgozók munkába állni – mondta az InfoRádiónak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba hozzátette, országszerte rendkívüli a létszámhiány a kereskedelemben és az összeszerelő üzemek versenyképes jövedelmei is elszívják a munkavállalókat az ágazattól.

„Teljes megdöbbenéssel fogadta a kialakult helyzetet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Annál is inkább, mert pénteken a miniszterelnök úr még arról beszélt, hogy a vasárnapi munkavégzés szigorítását hogyan lehet esetleg más ágazatokra kiszélesíteni” - tolmácsolta a szervezet véleményét Bubenkó Csaba.

A dolgozók nagyon elkeseredettek, egyértelműen kiderült, hogy nem akarnak a munkavállalók vasárnap dolgozni - mondta. 

„Ma Lázár János miniszter úrhoz fordultunk annak kapcsán, hogy legyen rendkívüli munkaügyi ellenőrzés, hogy megvizsgálják, hogyan adják ki a szabadnapokat, a pihenőnapokat és a szabadságot” - közölte a szakszervezet elnöke.

„Óriási probléma, hogy nincs megfelelő létszám. Az elmúlt években lefolytatott hatósági vizsgálatok azt támasztották ugyanis alá, hogy a létszámhiányból adódóan sokszor a munkáltatók megsértik a munka törvénykönyvének ide vonatkozó rendelkezéseit. Azt gondoljuk, hogy a vasárnapi nyitás ebben a helyzetben egy plusz problémát fog jelenteni a munkáltatónak” - hangsúlyozta Bubenkó Csaba.

„Információim szerint van olyan munkáltató, aki próbálja szervezni vasárnapra a munkavállalókat akár 200 százalékos műszakpótlék megfizetésével – ami körülbelül 6 ezer forintot jelent egy alkalommal –, de a munkavállalók egyértelműen úgy nyilatkoznak, hogy nem akarnak dolgozni vasárnap” - osztotta meg tapasztalatait a szakszervezet elnöke.

Pluszpénzért sem akarnak dolgozni az eladók vasárnap

Álláspontjuk szerint az lenne jó, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium által készített bértarifa-rendszer lenne a mérvadó.

„Az adatokból egyértelműen kiderül az, hogy míg más ágazatokban – például egy összeszerelő üzemben, ahol egy betanított munkás segédmunkási munkakörben dolgozik – 30-40 ezer forinttal többet keres, mint egy kereskedelemben dolgozó segédmunkás vagy betanított munkásként dolgozó árufeltöltő munkavállaló” - közölte Bubenkó Csaba.

„Ha ezen a helyzeten nem változtat az ágazat, akkor nem fognak ide jönni az emberek, és azokat a lehetőségeket fogják kihasználni, amelyekért több bért kapnak. Ráadásul már nem a nyugati országhatárhoz közeli területeken, de az egész országra jellemző, hogy külföldre mennek a munkavállalók dolgozni” - figyelmeztetett a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×