eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Beadvány-cunamira készül egy magyar ügyvéd

Beadvány-cunamira készül egy magyar ügyvéd

Az előzetes letartóztatások magyarországi gyakorlata miatt a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulna egy magyar ügyvéd. A Budai Központi Kerületi Bíróság adatai szerint a gyanúsítottak 82 százaléka került előzetesbe tavaly.

Magyarországon nagyon gyakran indokolatlanul rendelik el az előzetes letartóztatást, illetve az előzetes letartóztatás ésszerűtlenül hosszú ideig szokott tartani – hívta fel a figyelmet Magyar Gábor ügyvéd, aki a börtönkörülmények javítása terén elért eredmények mintájára ebben az ügyben is a strasbourgi emberi jogi bírósághoz kíván fordulni.

"Úgy kell elképzelni, mint egy beadvány-cunamit" - mondta az ügyvéd.

"Az ügyvéd-kollégáim támogatására számítok. Azt várom, hogy a védők megkeresnek minket azzal, hogy nekik van egy olyan ügyfelük, aki már ésszerűtlenül hosszú ideje van előzetes letartóztatásban, vagy egyáltalán nem indokolt, hogy előzetes letartóztatásban legyen. A közreműködésünkkel el tudjuk juttatni ennek a delikvensnek az ügyét a strasbourgi bíróságra, ahol egy idő után ítélet születik. Ha kellő számú elmarasztaló ítélet születik Magyarország ellen, akkor a jogalkotó is fel fog erre figyelni” - ismertette tervét Magyar Gábor.

Beadvány-cunamira készül egy magyar ügyvéd

Ügyészi indítvány esetén nem automatikus az előzetes letartóztatás alkalmazása, a nyomozati bírák döntenek az előzetes letartóztatás elrendeléséről – mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Törvényszék szóvivője, Póta Pétert.

„Az ügyészség 1437 terhelt vonatkozásában nyújtott be előzetes letartóztatás elrendelése iránit indítványt a BKKB-ra. Ezek közül 1178 gyanúsítottal szemben rendelték el egy hónapra a legszigorúbb kényszerintézkedést a nyomozási bírák, amely 82 százalékos letartóztatási arány. Az elhúzódó letartóztatások alapvetően ritkák, az egy éven túli előzetes letartóztatások aránya országos szinten is mindössze öt százalék” - közölte a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Póta Péter szóvivő hangsúlyozta: az előzetes letartóztatás nem előre hozott büntetés, és nem sugallja a vádlott bűnösségét, célja a terhelt jelenlétének biztosítása, vagyis a bizonyítási eljárás sikere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×