eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Beadvány-cunamira készül egy magyar ügyvéd

Beadvány-cunamira készül egy magyar ügyvéd

Az előzetes letartóztatások magyarországi gyakorlata miatt a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulna egy magyar ügyvéd. A Budai Központi Kerületi Bíróság adatai szerint a gyanúsítottak 82 százaléka került előzetesbe tavaly.

Magyarországon nagyon gyakran indokolatlanul rendelik el az előzetes letartóztatást, illetve az előzetes letartóztatás ésszerűtlenül hosszú ideig szokott tartani – hívta fel a figyelmet Magyar Gábor ügyvéd, aki a börtönkörülmények javítása terén elért eredmények mintájára ebben az ügyben is a strasbourgi emberi jogi bírósághoz kíván fordulni.

"Úgy kell elképzelni, mint egy beadvány-cunamit" - mondta az ügyvéd.

"Az ügyvéd-kollégáim támogatására számítok. Azt várom, hogy a védők megkeresnek minket azzal, hogy nekik van egy olyan ügyfelük, aki már ésszerűtlenül hosszú ideje van előzetes letartóztatásban, vagy egyáltalán nem indokolt, hogy előzetes letartóztatásban legyen. A közreműködésünkkel el tudjuk juttatni ennek a delikvensnek az ügyét a strasbourgi bíróságra, ahol egy idő után ítélet születik. Ha kellő számú elmarasztaló ítélet születik Magyarország ellen, akkor a jogalkotó is fel fog erre figyelni” - ismertette tervét Magyar Gábor.

Beadvány-cunamira készül egy magyar ügyvéd

Ügyészi indítvány esetén nem automatikus az előzetes letartóztatás alkalmazása, a nyomozati bírák döntenek az előzetes letartóztatás elrendeléséről – mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Törvényszék szóvivője, Póta Pétert.

„Az ügyészség 1437 terhelt vonatkozásában nyújtott be előzetes letartóztatás elrendelése iránit indítványt a BKKB-ra. Ezek közül 1178 gyanúsítottal szemben rendelték el egy hónapra a legszigorúbb kényszerintézkedést a nyomozási bírák, amely 82 százalékos letartóztatási arány. Az elhúzódó letartóztatások alapvetően ritkák, az egy éven túli előzetes letartóztatások aránya országos szinten is mindössze öt százalék” - közölte a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Póta Péter szóvivő hangsúlyozta: az előzetes letartóztatás nem előre hozott büntetés, és nem sugallja a vádlott bűnösségét, célja a terhelt jelenlétének biztosítása, vagyis a bizonyítási eljárás sikere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×