eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin

Jövőre is 2 százalékos költségvetési hiánnyal számol a pénzügyi kormányzat - a nap hírei

Az MSZP elnöke szerint a választás szabadságáról szól az úgynevezett háromigenes népszavazás. Megerősítette a péntekre tervezett figyelmeztető sztrájkról szóló szándékát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A magyar gazdaság növekedési lendületének fenntartását és a családok előre jutásának megkönnyítését nevezte a kormányzat két fő céljának a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Bankszövetség ülése után az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban közölte: a pénzügyi kormányzat a jövő évi költségvetés előkészítésekor 2 százalék körüli hiánnyal tervez, és az állam működésével kapcsolatban azt javasolja, hogy a bevételek teljes egészében fedezzék a kiadásokat. A tárcavezető jelezte azt is, hogy a kabinet csökkenteni kívánja a készpénzforgalmat a gazdaságban. Hozzátette: az elmúlt 5 évben megduplázódott a forgalomban lévő készpénz mennyisége Magyarországon, ami a feketegazdaság magasabb arányát jelezheti.

Ismét napirendre vette a Felvidékről 1945-ben kitelepítettek kárpótlását a magyar kormány - mondta az Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Völner Pál a felvidéki kitelepítettek emléknapján hozzátette: a kormány számára nagy kihívást jelent, hogy miként lehetne a kárpótlást méltányosan megoldani. Az ügyön az Igazságügyi Minisztérium dolgozik.

Átadták az újjáépített Tiszaligeti Stadiont Szolnokon. Avató beszédében a miniszterelnök elmondta: a komplex fejlesztési program összköltsége több mint 2 milliárd forint volt, amelyből a stadion építése 1,2 milliárd forintot tett ki. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben 15 milliárd forintból fejlődött Szolnok egészségügye, és épül a Budapestet Szolnokkal összekötő négysávos autóút is.

Nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igénylőinek száma a februári jogszabályváltozások után. Több kizáró vagy korábban nem egyértelmű jogszabály megszűnt, vagy változott - közölték pénzintézetek. Egyes várakozások szerint a bevezetett intézkedések hatására az idei évben megduplázódhat a lakásépítések száma, így országosan 8-10 ezerrel több lakás épülhet az előző évekhez képest.

Megerősítette az április 15-re tervezett kétórás figyelmeztető sztrájkról szóló szándékát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet országos választmánya ugyanakkor arra kéri az iskolákat, hogy reggel 8 és 10 óra között biztosítsák a diákok felügyeletét. Mendrey László PDSZ-elnök közölte: a figyelmeztető sztrájkot a Tanítanék mozgalom ugyanerre a napra meghirdetett polgári engedetlenségi akciójának támogatására szervezték azért, hogy a tanároknak lehetőségük legyen jogszerű módon is kifejezniük nem tetszésüket.

Franciaországban egy hónapon belül már hatodik alkalommal voltak tüntetések a kormány által meghirdetett munkajogi reform ellen. Országszerte több mint kétszáz felvonuláson tízezrek követelték a törvénytervezet visszavonását, amelynek elfogadása esetén a tiltakozók szerint növekednének az egyenlőtlenségek és a bizonytalanságok a munka világában.

Belgiumban terrorizmussal gyanúsít a szövetségi ügyészség négy embert a tegnap (pén) elfogott hatból. Az még nem bizonyított, hogy egyikük, Mohamed Abrini részt vett a márciusi brüsszeli merényletek megszervezésében. A férfi a gyanú szerint a bűntársa Salah Abdeslamnak, a novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének.

Salvador fővárosában rajtaütöttek a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda helyi kirendeltségén a hatóságok, és dokumentumokat, számítógépeket, adathordozókat foglaltak le. Ettől az irodától szivárgott ki az a 11,5 millió dokumentum, amely több százezer offshore cég működésébe enged betekintést.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×